Tony Trischka

Avandgardné banjo Tonyho Trischku inšpirovalo už mnohých hráčov na tento nástroj. Z jeho progresívnej hry čerpali mnohí nielen v Amerike, ale i u nás. A zrejme každý banjista raz chcel hrať ako on. Čím to je, že tento banjo fenomén má taký vplyv na banjistov ? Čím to je, že tento banjista popri iných jemu podobných ako Tony Furtado, Scot Vestal a samozrejme Béla Fleck má stále svoje miesto kdesi medzi nahrávkami banjistov aspoň v niekoľkých exemplároch, ak nie v celej zbierke ?
Ešte v dobách hlbokej totality hádam nebolo banjistu, ktorý by nepoznal Hill Country,  Banjoland, Bluegrass Light, A Robot Plane Flies Over Arkansas, či Late to Work, alebo Stranded in the Moonlight. Jeho hudba nám bola tak blízka a pritom tak vzdialená. Nik ani len nesníval o tom, že ho niekedy uvidí hrať naživo bez toho, aby neemigroval z Československa. A keď v roku 1985 vyšiel so Skyline na javisko plzenskej Porty a zazneli prvé tóny Late to Work, tak sme všetci mali slzy v očiach. Či to bol Robert Braun, Robert Křesťan, Jarda Žanta a čo ja viem  kto ešte, čo sme stáli na boku javiska a vnímali iba jeho hudbu. Vtedy sa nám splnil jeden veľký sen.
Keď som ho pred tými mnohými rokmi videl prvýkrát hrať, bol som okamžite nadšený. Nie ani tak jeho geniálnou hrou, ktorú som poznal už predtým z nahrávok, ale jeho odvahou vstúpiť  na neprebádané územie a otvorenosťou srdca. Béla Fleck o ňom kedysi povedal: "Tony Trischka bol môj učiteľ a odrazový mostík a nebyť jeho a jeho hudby, tak by nebola ani moja hudba".
Tony Trischka je jeden z najznámejších inovátorov. Počas jeho kariéry sa vždy bránil hraniciam a prepátraval širokú rozmanitosť hádam všetkých žánrov. Vždy ma prekvapoval svojími vedomosťami nielen o banji ako nástroji a rôznych hudobných smeroch, ale aj o štýle hry asi všetkých banjistov v USA.

Skyline - Larry Cohen,Tony Trischka, Dede Wyland, Danny Weiss a Barry Mitterhof
Narodil sa v Spojených štátoch v Syracuzach v roku 1949 ako syn univerzitného profesora fyziky, ale jeho korene siahajú do Čiech (jeho pradedo pochádzal z Liberca - zrejme Tříska). Hudbe sa venoval už ako teenager, keďže sa  u Trischkovcov hodne hudba aj počúvala. A preto6e to bola prevažne folková hudba ako Pete Seger či Kingston Trio, nemal Tony Trischka k bluegrassu a k banju príliš ďaleko. Práve ako teenager sa dostal k skupine country a bluegrassových nadšencov a začal bluegrass intenzívne študovať. Ako sám vraví, najviac ho ovplyvnil Bill Monroe a neskôr samozrejme Earl Scruggs. No veľký vplyv na neho mal aj Don Reno, Doc Watson, John Hurt, Skip James rovnako ako Beatles, Dylan, John McLoughlin, Eric Dolphy a aj Chick Corea (hlavne posledných 8 rokov). Banjo objavil  práve u "Kingston Trio" - "Charlie and the MTA" niekedy začiatkom šesdesiatych rokov, no hrával aj na flaute, klavíri,  gitare a 7 rokov aj na steel gitare. Cvičil dve až štyri hodiny denne a hral, čo mu prišlo pod ruku. Či to bol Don Reno, alebo Bill Keith, Devil's Dream či Sailor's Hornpipe. Keď mal 14 rokov hral s Jon Gainesom a neskôr sa učil u Hal Glatzera  Jeho prvý profesionálny "job" bol niekoľko večerov v Binghamton v New Yorku za 25 dolárov. O dva roky neskôr hrá už v "Down City Ramblers" s Joe Diamondom a Harry Gilmorom a štartuje svoju profesionálnu kariéru ako banjista. V roku 1971 nahráva spolu s "Country Cooking" a Petrom Wernickom svoje prvé nahrávky na "15 Bluegrass Instrumentals". Už tu je jeho hra Skyline dnes - Tony Trischka, Danny Weiss,  Larry Cohen a Barry Mitterhofdosť netradičná a odlišná od ostatných banjistov (v tom  istom období hral aj v "Country Granola"). V roku 1973 začína jeho dvojročné pôsobenie v "Breakfast Special" a práve počas rokov 1974 a 1975 nahráva svoje "úletové" sólové albumy "Bluegrass Light" a "Heartlands",. z čoho hlavne v tom prvom prelomil bariéry tradičného bluegrassu, keď spojil bluegrass s jazzom. Odrazu zneli banjo a husle spolu  so saxofónom, elektrickou gitarou a syntetizátorom. V roku 1976 potom  nahráva "Banjoland" a odchádza do Broadway show "The Robber Bridegroom", v ktorej pôsobil do roku 1978.
Tony Trischka a Béla FleckNejaký čas hrával s Peter Rowanom, Richard Greenem, a Stacy  Phillipsom a v roku 1980 zakladá jeho snáď u nás najznámejšiu skupinu "Skyline", s ktoru nahráva 4 albumy "Late to Work" - 1981, "Stranded in the Moonlight" - 1984, "Skyline Drive" - 1986 a nakoniec "Fire of Grace" - 1989. So Skyline vďaka šikovnosti českého banjistu Roberta Brauna zavítal aj na turné do vtedajšieho Československa. Tí šťastnejší mohli Skyline vidieť a počuť aj v Bratislavskom amfiteátri a tí ešte šťastnejší si  sním dokonca mohli zahrať. V tomto období nahráva aj svoje ďalšie sólové projekty "Robot Plane Flies over Arkansas" - 1983, a tradičnejšie ladené "Hill Country" - 1985. Práve to Hill Country, na ktoré nahral aj New York Chimes a skladbu, ktorú hral asi každý banjista v Československu "Bluzinee".
V roku 1990 po rozpade Skyline nejaký čas pôsobí v Big Dogs, s ktorou nahráva aj CD The Big Dogs with Tony Trischka - "Live at the Birchmere" spolu s Harley Allen, David Grier, Debbie Nims a Andrea Zonn. V roku prvej polovice deväťdesiatych rokoch vystupuje tiež spolu s talianskym gitaristom Beppe Gambetom (niekoľkokrát aj na Slovensku), či príležitostne s mnohými inými muzikantami.. V tomto období nahráva live CD s Beppe Gambettom  "Alone & Together", "Minstrel Banjo Style", s Tony Furtadom a Tom Adamsom "Rounder Banjo Extravaganza", s Bela Fleckom "Solo Banjo Works" a podľa mnohých asi najextravagantnejšie CD "World Turning". V roku 1994 Rounder vydáva jeho nádherné vianočné CD "Glory Shone Around: A Christmas Collection" Zároveň však už hosťuje aj v extravagantnej skupine s rovnako
PsychoGrass - Tony Trischka,Darol Anger, Mike Marshall, Todd Phillips a David Grier
extravagantným názvom Psychograss spolu s Darol Anger, Mike Marshall, Todd Phillips a David Grierom v roku 1993 na ich CD  PsychoGrass - "PsychoGrass"  a v roku 1996 nahráva s PsychoGrass už ako člen pod Sugar Hill "Like Minds".
Psychograss je celkom iná kapela ako Skyline. Je to skôr Jazz alebo Dawg a je možno aj istým odrazovým mostíkom k jeho najnovšej kapele.  Snáď žiadny hudobný smer mu nie je cudzí a nič mu nie je sväté. Je jedno či hrá bluegrass, funky, jazz, rock či staré beatlesovky. Sám vraví, že dlho hľadal muzikantov, s ktorými by mohol hrať svoju hudbu A tak koncom roka 1997 zakladá jeho najnovšiu Tony Trischka Bandzostavu Tony Trischka Band, zloženú z mladých avandgardných nespútaných muzikantov, s ktorou okrem iného dlho každú stredu vystupoval v jednej newyorskej kaviarni. Práve s nimi v máji tohoto roku vydal aj svoj zatiaľ posledný debut Tony Trischa Band - "Bend".
Je neuveriteľné ako tento človek otvára vo svojej hudbe svoje srdce a ako láme všetky bariéry a hranice. Tento "hudobný šialenec" jednoducho nepozná žiadne hranice. Na svojom banji mu nie je prekážkou ani jazz či funky, ako aj klasika či dokonca punk. Je spontánny a rovnako spontánna je aj jeho hudba. Možno aj práve preto tak dlho hľadal kapelu, s ktorou by mohol hrať svoju  extravagantnú muziku a možno práve preto má stále miesto medzi tabulatúrami a nahrávkami u každého banjistu.
Mal som to šťastie Tonyho spoznať osobne, prežiť s ním po niekoľko rokov vždy niekoľko dní a dokonca si s ním nielen zaseišnovať, ale aj zahrať na javisku. Mal som to šťastie ho spoznať aj ako neuveriteľne otvoreného a úprimného človeka a mám to šťastie, že môžem povedať, že je môj priateľ.

Ján Bratinka
 
 
1999
Bend

Rounder 0454
Tony Trischka Band

(Tony Trischka, Marco Accattatis, Michael Amendola, Glenn Sherman, Grisha Alexiev )
1998
Ticked Back: A Retrospective

Flying Fish CD 664
Skyline witch Tony Trischka

(Tony Trischka, Danny Weiss, Barry Mitterhof, Larry Cohen, Dede Wyland, Rachel Kalem)
1996
Like Minds

Sugar Hill – SHCD-3851
Psychograss

(Darol Anger, David Grier, Mike Marshall, Todd Phillips, Tony Trischka)
Glory Shone Around 1995
Glory Shone Around: A Christmas Collection

Rounder – 0354
Tony Trischka

(Northampton Harmony [Jeff Colby, Tim Eriksen, Kelly House, Cath Oss], Mike Seeger, Carole Vidali, Pete Seeger, Turtle Island String Quartet [Darol Anger, Mark Summer, Danny Seidenberg, Tracy Silverman], David Grier, Dudley Connell, James King, David McLaughlin, Marshall Wilborn, Danny Weiss, Barry Mitterhoff, Larry Cohen, Jeff Berman, Maura McCabe, St. Anne’s Children’s Choir [Fair Lawn, New Jersey; Nancy Quinn, Music Director; Christine Knitel, Music Director], Lottie Porch, Robert Henke, Charles Osgood)
Alone & Together 1994
Alone & Together

Alcazar – 118
Tony Trischka and Beppe Gambetta 

 

Minstrel Banjo Style 1994
Minstrel Banjo Style

Rounder – 0321
Various Artists

(Joe Ayers, Clarke Buehling, Bob Winans, Bob Flesher, Bob Carlin, Tony Trischka)
1993
PsychoGrass

Rounder – 0321
Psychograss

(Marshall and  Anger Todd  Phillips & DGQ,  Joe Craven, Tony Trischka, Tim O'Brien)
World Turning 1993
World Turning

Rounder – 0294
Tony Trischka

(Bill Berry, Peter Buck, Roger Mason, Syd Straw, Jim Maginnis, William S. Burroughs, Jeff Berman, Matt Glaser, Richard Greene, Van Dyke Parks, Ed Goldstein, Cynthia Sayer, Buddy Wachter, Kenny Kosek, Barry Bales, Dudley Connell, Alison Krauss, Adam Steffey, Darol Anger, Joe Craven, David Grisman, Mike Marshall, Todd Phillips, Peter Herbert, Richie Stearns, Victor DeLorenzo, Gordon Gano, Brian Ritchie)
Solo Banjo Works 1992
Solo Banjo Works

Rounder – 0247
Tony Trischka and Bela Fleck

Rounder Banjo Extravaganza 1992
Rounder Banjo Extravaganza

Rounder – 0296
Tom Adams, Tony Furtado, Tony Trischka

(Barry Mitterhoff, David Grier, Mark Schatz, James Leva)
Son of Rounder Banjo 1992
Son of Rounder Banjo

Rounder – 11558
Various Artists 

(Compilation by Tony Trischka; featuring: Tom Adams, Alan O’Bryant, Scott Vestal, Snuffy Jenkins, Alan Munde, Alison Brown, John Hartford, John Hickman, Karl Lauber, Bela Fleck, J.D. Crowe, Billy Ray Latham, William J. Ball, Peter Wernick & Tony Trischka, Frank Necessary, Bill Keith, Bill Emerson, Porter Church, Allen Shelton, Butch Robins, Tommy Neal, Herb Pedersen, Tony Trischka, Marc Pruett) 
Live at the Birchmere 1990
Live at the Birchmere

Strictly Country –- SCR-24
The Big Dogs with Tony Trischka

(Harley Allen, David Grier, Debbie Nims, Andrea Zonn)
Fire of Grace 1989
Fire of Grace

Flying Fish – FF 70479
Tony Trischka and Skyline

(Larry Cohen, Rachel Kalem, Barry Mitterhoff, Danny Weiss)
26 Bluegrass Instrumentals 1988
26 Bluegrass Instrumentals

Rounder – 11551
Country Cooking

(Tony Trischka, Peter Wernick, Russ Barenberg, John Miller, Ken Kosek, Lou Martin [Harry Gilmore], Andy Statman)
Rounder Banjo 1987
Rounder Banjo

Rounder – 11542
Various Artists 

(Compilation by Tony Trischka; featuring: J.D. Crowe, Allen Shelton, Alan O’Bryant, Herb Pedersen, Alan Munde, Bill Keith, John Hickman, Johnnie Whisnant, Richard Underwood, Lamar Grier, Paul Silvius, John Hartford, Marty Cutler, Peter Wernick, Tony Trischka, Harley Bray, Snuffy Jenkins, William J. Ball, Bela Fleck, Joe Drumright, Don Stover, Terry Baucom, Ted Lundy, Butch Robins)
Dust On The Needle 1987
Dust on the Needle

Rounder – 11508

(CD compilation of tunes from Tony’s previous Rounder albums)
Skyline Drive 1986
Skyline Drive

Flying Fish – FF 388
Tony Trischka and Skyline

(Larry Cohen, Barry Mitterhoff, Danny Weiss, Dede Wyland)
Hill Country 1985
Hill Country

Rounder – 0203
Tony Trischka

(Tony Rice, Blaine Sprouse, Sam Bush, Jerry Douglas, Mark Hembree, Sonny Osborne, Bela Fleck, Mark O’Connor, Del McCoury, Ronnie McCoury, Buddy Griffin, Jerry McCoury, Eddie Stubbs, Dudley Connell, David McLaughlin, Larry Robbins)
Stranded in the Moonlight 1984
Stranded in the Moonlight

Flying Fish – 304

Tony Trischka and Skyline
(Larry Cohen, Barry Mitterhoff, Danny Weiss, Dede Wyland)
A Robot Plane Flies Over Arkansas 1983
A Robot Plane Flies Over Arkansas

Rounder – 0171
Tony Trischka

(Russ Barenberg, Andy Statman, Evan Stover, Larry Cohen, Tony Rice, Mike Marshall, Darol Anger, Todd Phillips, Abby Newton, Danny Weiss, Dede Wyland, Barry Mitterhoff, David Grisman, Matt Glaser)
Fiddle Tunes for Banjo 1981
Fiddle Tunes for Banjo

Rounder – 0124

Tony Trischka, Bill Keith, Bela Fleck
Late to Work 1981
Late to Work

Flying Fish – 261
Tony Trischka and Skyline 

(Larry Cohen, Barry Mitterhoff, Danny Weiss, Dede Wyland, Jimmy Johns)
Banjoland 1977
Banjoland

Rounder – 0087
Tony Trischka

(Bill Keith, David Grisman, Buck White, Jerry Douglas, Vassar Clements, Tony Rice, Todd Phillips, Bela Fleck, Vess Ossman, Mark Hoffman, John Dancks, Freddy Lawrence, Dave Novak, Danny Weiss, Jimmy Johns, Kenny Kosek, Andy Statman, Stacy Phillips, Mark Horowitz, Evan Stover, Russ Barenberg, Howie Tarnauer, John Miller, Moshe Savitsky)
Heartlands 1975
Heartlands

Tony Trischka
Rounder – 0062

(Kenny Kosek, Russ Barenberg, Any Statman, Roger Mason, Richard Crooks, David Jaffe, Harry Orloff, Walt Michaels, Barry Mitterhoff, Dave Schwartz, John Miller, Chip Smith, Ken Carrier, Al Hartland, Stuart Krasnoff, Martha Trachtenberg, Carol Siegel)
Bluegrass Light 1974
Bluegrass Light

Tony Trischka
Rounder – 0048

(Moshe Savitsky, Kenny Kosek, Jim Tolles, Andy Statman, Roger Mason, Russ Barenberg, John Miller, John Lanford, Danny Weiss, Paul Stomper, John Dancks, Mark Beebe, Peter Wernick, Frank Greathouse, Mary Fitzpatrick)