ASHBY FRANK ,,FIRST CROSSING“

1999 BLUE ROAD RECORDS 1901
Goin´ Across The Sea / Suzanne / Soldier´s Joy / All Because Of Me / Somewhere Between / Rough Edges / I´ll Meet You In The Morning / Free As A Bird / Tombstone Junction / Carolina Smoky Mountain Home / Szre Fire / Philadelphia Lawyer / Four Hundred Mills Of Four Lane Highway / First Crossing.

   Je dobre počuť nové mladé talenty. Jedným z ných je i mandolinista Ashby Frank z Lexingtonu v North Caroline. Na vnútornej strane obalu CD nechýbajú dva snímky s Bill Monroem, ktorý by určite vysoko hodnotil toto album, keby ešte žil. Ashbyho zaradenie jeho inštrumentálky Tombstone Junction na CD je určitá satisfakcia za to, že môžeme mať radi túto hudbu. V ostatných inštrumentálkach vsadil na Bobbyho Osborneho a jeho skladbu Sure-Fire (mandolinisti sa nezaprú, ďalší skladatel – mandolinista) a ľudovky Goin´ Across The Sea, Soldier´s Joy, Final Crossing. Ashby hrá na mandolínu a spieva barytónové party Lou Reidovi. Skladba Suzanne je ale predsa spievaná ním. Krásny vokál v tejto skladbe od Harley Allena.
    Lou Reid je veľký spevák a dokazuje to skladbami : All Because of Me od ďalšieho vynikajúceho mandilinistu Darrell Webba, Carolina Smoky Mountain Home od skladateľa Ron Spearsa, ktorý vie napísať pieseň ktorá Louovi sedí a hlavne Randall Hyltonovom hite Rough Edges, ktorá dobre prezentuje jeho vysoko položený lead vokál. Lou je tiež produkčním tohto projektu.
   Po jednom lead vokále v ženskom prevedený si rozdelili Jennie Frank (sestra ?) a Gena Britt, ktorá hra na CD aj spoľahlivé banjo a ostatné harmonické vokály. Alan O´Bryant + jeho nabluesovaný vokál + skladba Philadelphia Lawyer od Woody Gathrieho idú jednoducho spolu. Dobra bluegrassová úprava. Ako na každom bluegrassovom albume ani tu nechýba gospel song. I´ll Meet You In The Morning, je s bass vokálom Barryho Balesa, ktorý hrá dobre šlapajúcu bassu. Solidnu  prácu odviedli i huslista Stuart Duncan (Tombstone Junction), dobrista Rob Ickes (Four Hundred Miles Of Four Lane Highway) a gitarista Kenny Smith (Soldier´s Joy).
   Je to jedinečný bluegrass, ktorý zneje súčastne a pritom rešpektuje tradiciu. Dobrá práca Ashby!

Ľubomí Toman, august 2002