BG FEST 2007.

Fotoreportáž - koho ste mohli vidieť na Bluegrass Feste 2007?

    Aj ked trošku oneskorene, ale predsa, prinášam stručnú reportáž z tohtoročného BLUEGRASS FESTU 2007, ktorý sa konal začiatkom mája v Bratislave. Na festivale mali diváci, ktorých počet sa na moje potešenie oproti minulému roku mierne zvýšil, možnosť vidieť množstvo zaujímavých kapiel. V DK Zrkadlový Háj sa v dňoch 2., 4. a 5. mája vystriedalo až 21 hudobných skupín zo 6 krajín, vrátane vzácnych amerických hostí. Pozitívny bol zvýšený záujem médií a zahraničných návštevníkov o náš festival, čo nás samozrejme teší. Napriek tomu ale verím, že sa do budúcnosti podarí na tento festival a iné podobné akcie prilákať stále väčšie množstvo ľudí a ukázať im krásu a čaro bluegrassu a jemu príbuzným hudobným štýlom jedotlivých kapiel.

    Pre mnohých bol obrovským zážitkom koncert hviezdy amerického bluegrassu Claire Lynch, v úvodnom festivalovom dni, ktorá vystúpila aj s ďalšími excelentnými muzikantami ako sú kontrabasistka Missy Raines, gitarista Jim Hurst a nový člen kapely, huslista a mandolinista Jason Thomas. Predkapelou v tento večer bola tiež výborná Eliška Ptáčková s doprovodom ďalších známych muzikantov zo Slovenska a Čiech.

    V piatok sme mali možnosť vidieť formáciu G-runs'n Roses s Ralphom Schutom, Michalom Wawryczekom, mladým talentovaným huslistom Martinom Burzom a na kontrabas zaskakoval Stano Tomka. Po nich nasledoval sólový projekt Rainy Day Riša "Cifa" Cíferského, ďalej tradičný bluegrass v podaní kapely The Log, trnavská kapela Grasscountry, po nich už legenda európskeho bluegrassu, rakúsky NUGGET, predposledným účinkujúcim piatkového večera boli inštrumentálni kúzelníci Michal Vavro, Michal Bajo Barok, Stano Palúch a Igor Aidži Sabo, alias Acoustic Colours a po nich večer ukončila príležitostne vytvorená zostavička Acoustic Trash s interpretáciou známych poprockových skladieb v bluegrassovom šate - v podaní bratov Iva a Reného Jankovičovcov, Romana Ziaťka, Tomáša Peška a Vladislava "Gašpara" Šmihulu. Sobotný bohatý program zahájili už o 14tej hodine skvelí Funny Grass, ktorí zožali veľký úspech napríklad aj na festivale v Holandsku, ďalej tradičné Šidlo, hlohovský Blueland, Union Citygrass, poľskí hostia, Czas Na Grass, bratislavský BG Time, brnenský Drive, trio skvelých muzikantov pod hlavičkou Mišo Vavro Band, holandsko slovenský Waterflow s jedinečným spevom holandskej speváčky Loes Van Schaijk a po prvý krát aj s novým členom, gitaristom a spevákom Lubošom Jurkovičom. Nasledovali posledné tri kapely - Petr Kús a Fámy, excelentný MEANTIME s výbornými inštrumentálnymi aj speváckymi výkonmi a úplny záver patril legende, kapele DRUHÁ TRÁVA a Robertovi Křesťanovi, so špeciálnym hosťom, americkým spevákom a mandolinistom Andy Owensom. Verím, že tí, ktorí festival navštívili, videli naozaj kopec dobrej hudby a dúfam, že prídu v ešte väčšom počte aj na budúci rok. V roku 2008 chystáme festival v novom termíne, začiatkom októbra. Bližšie informácie a aj fotoreportáž nájdete na stránke festivalu, www.bluegrassfest.sk.

 

  Kamila Trávničková