Bluegrass Session v Pezinku.
 

S ťažkým srdcom  a výčitkami svedomia som šiel v sobotu 20 novembra do Pezinka na už tretí bluegrassový session. Hlavne preto, že som tam ešte nikdy predtým nebol (hanba mi).
Strašná zima ako na Sibíri ma moc netešila, ale prijemné prostredie pezinského kresťanského domu mi dalo rýchlo zabudnúť na skoro omrznutý nos.  Hneď po vstupe mi totiž udrelo do očí javisko a na ňom pán Bill Monroe v životnej velikosti. Človek mal pocit že sem na chvíľu zostúpil z bluegrassových nebies.
Večer otvorila už stará formácia okolo Dušana Bachratého "BG Time", ako inak - opäť v novej zostave. Tentokrát zmenili banjistu Tomáša Peška za Roman Sýkora. Tradičný repertoár v duchu Alisson Kraus na ktorú Dušan nedopustí a zopár celkom nových skladieb ktoré ma príjemne potešili a naznačovali možno další smere BG Time.
Hned po nich sa na javisku objavil bratislavský "Veget Band". Ako o sebe vraveli - občasné session združenie. No nemal som z toho taký pocit. Ono to totiž šlapalo až prekvapivo dobre ako u zabehnutej kapely čo pravidelne nacvičuje. Trocha nezvykle Emil Formánek na el. base a perfektné banjo Riša Cíferského, z ktorého sa pomaly, ale isto stáva jeden z najlepších slovenských banjistov.
Ako tretia v poradí sa pod dozorom Billa Monroa objavil slovensko-český "Fragment". A aj keď Fragment v poslednej dobe raz znie dobre, raz je to horšie, tentokrát znel výborne. Asi nedávný návrat z USA a tvrdá príprava pred odchodom či absolútna uvolnenosť spravila svoje. Dávno som z Fragmentu nemal takí dobrý a kompaktný pocit.
No a nakoniec český hosť "Suny Side" v duchu tradičného šou Flatt & Scruggs a Grand Ole Opry bol dobrou bodkou tohoto už tradičného minifestivalu, ktorý na rozdiel od predošlých už neporiadala skupina 29 Strings, ale novovzniknutý bluegrassový klub, ktorý hneď po koncerte oficialne zahájil svoju činnosť.
Ako sa na festival patrí pokračoval samozrejme ďalej, voľným sessionom všetkých zúčastnených až do skorého brieždenia, keď som sa síce už dosť ospalý, ale spokojný vracal domov.
Super atmosféra,  plná sála a super publikum. Proste fajn akcia. Jediné čo ma tak trocha rušilo, bolo hlučné správanie a večne prechádzanie divákov (mal som smolu, že som sedel na kraji a tak som musel zakaždým vstávať) v mojom okolí. Po Veget Bande ma to prestalo bavit a zostal som radšej jednoducho stáť.
 

Ján Bratinka