Dan Tyminski
 
 

  Tohto mandolinistu, gitaristu, nahrávacieho technika, producenta a speváka širšia bluegrassová verejnosť pozná z prominentných skupín Lonesome River Band a skupiny Alison Krauss Union Station. Teraz tomuto talentovanému mladému muzikantovi vychádza jeho prvé dlho avizované CD u spoločnosti Doobie Shea Records.
  Dan sa narodil v Rutlande v štáte Vermont, je ročník '67 a k bluegrassu ho priviedli rodičia. Danova pozoruhodná dokonalosť bola dosiahnutá za krátkeho pôsobenia v troch kapelách v jeho začiatkoch. Začínal so svojim starším bratom Stanom u skupiny Green Mountain Bluegrass ako banjista. Ako dvadsaťjedenročný v roku 1988 ho naverboval Tim Austin za banjistu do Lonesome River Bandu. Dan čoskoro prešiel na mandolínu a o rok nahral spolu so skupinou ich tretie album (prvé na CD) u Rebel Records "Looking For Yourself" (REB 1680). Ďalšia náhravka skupiny z roku 1991 "Carrying The Tradition" (REB 1690) (Tyminski, Austin, Shelor, Bowman) bola jednou z najlepších nahrávok v tomto období, čo dokazuje i jej úspech - najlepší album roka podľa IBMA a album sa šesť mesiacov držal na vrchole rebríčka v časopise Bluegrass Unlimited.
  Po natočení debutu pre Sugar Hill Records tiež s LRB "Old Country Town" (SH 3818) v roku 1994 opúšťa skupinu a spolupracuje s Alison Kraussovou.
 V súčasnosti, okrem poviností u Union Station, pomáha priateľom v nahrávaní a produkovaní CD, nahráva so štúdiovou skupinou Stanley Tradition u Doobia Shea Records a ako vokalista vypomáha country hviezdam ako Dolly Parton, Clint Black, Randy Travis… Produkoval CD skupinám ako Unlimited Tradition, Stanley Gospel Tradition, Mountain Heart…
  Na konci júna mu vychádza prvé sólové CD s názvom "Carry Me Across The Mountain" (Doobie Shea Records 2002). CD je v duchu contemporary bluegrass. Na CD môžeme z Union Station počuť banjistu Rona Blocka, speváčku a huslistku Alison Kraussovú a kontrabasistu Barryho Balesa, z Mountain Heart speváka Steva Gulleya, z Lynn Morriss Bandu banjistu a huslistu Rona Stewarta, z New South speváka Dwighta McCalla, z LRB speváka Ronnieho Bowmana, zo skupiny Rickyho Skaggsa banjistu Jima Millsa a ďalšími sú jeho brat Stan, huslista Aubrey Haynie, mandolinista Adam Staffey, gitarista Tony Rice a dobrista Jerry Douglas. Dan hrá na gitaru a mandolínu a spolu s Timom Austinom, šéfom Doobie Shea, produkuje toto album. Autorsky okrem Dana na album prispeli Tim Massey, John Pennell, Tim Stafford, Ronnie Bowman a Ron Block. Ďalej sú tu piesne od autorov Jimmieho Davisa, Charlesa Mitchella, Bonnieho Dodda, Eddieho Hilla, bratov Louvina a Craiga Marketovcov, Harryho McAuliffa a Bobbyho Gregoryho.

                                                                                               Ľubomír Toman