Z GRUNTU NOVÝ GRUNT

    Kapela Grunt nie je nováčikom na slovenskej bluegrassovej scéne. Táto nitrianska kapela vznikla na jeseň  roku 1996 okolo speváka, gitaristu, mandolinistu a dnes už aj huslistu Libora Babuljaka. Jedného z mála pozostalých po kedysi prekvitajúcej a skvelej nitrianskej bluegrassovej scéne s množstvom kapiel.  Tak ako snáď každá kapela, aj zostava Gruntu prešla mnohými zmenami v obsadení, až do dnešnej podoby. V predposlednej zostave Gruntu okrem Libora Babuljaka pôsobili: banjista Milan Obuch, gitarista Jozef Raučina a basista Martin Kalinka.
       V roku 2000 však prichádza k ráznej zmene. Kapelu opúšťa basista a banjista a zároveň gitarista odchádza na dva roky na študijný pobyt do Austrálie. Libor dočasne berie do rúk gitaru a do Gruntu prizýva nových, ale zato už skúsených muzikantov. Kontrabasista Branislav Polák z Kežmarku, okrem Gruntu hrajúci aj v rockovej kapele v domácom Kežmarku, banjista Ján Bratinka z Bratislavy, ktorý za svoju kariéru vystriedal už mnoho kapiel a v súčasnosti hráva ešte aj v bratislavskom Steame. No a nakoniec mandolinista Adrian Minarovič zo Zvolena, ktorý už tiež vystriedal zopár kapiel a v súčasnosti je považovaný za najlepšieho mandolinistu na Slovensku. Takže z gruntu nový Grunt. Jediné čo si zachoval, je štýlovosť a zameranie na tradičný bluegrass. Zaujímavosťou kapely je, že síce o sebe vraví, že je nitrianskou kapelou, pričom však ani jeden člen kapely nepochádza z Nitry (aj Libor Babuliak pochádza z Mojmíroviec). Je to vlastne taký zlepenec muzikantov z celého Slovenska.
        Za tých päť rokov má za sebou mnoho úspešných odohraných koncertov po celom Slovensku a asi najväčším úspechom bolo ocenenie za inštrumentálny výkon na celoštátnom festivale Strunobranie v Banskej Štiavnici v roku 2001.
        Štýlovo sa kapela zameriava na tradičný bluegrass. Nie je to však žiadne kopírovanie niektorej americkej hviezdy ako u mnohých kapiel. Koniec koncov, zloženie muzikantov Gruntu  umožňuje hrať s nadhľadom vlastnú muziku. Ich bluegrass je štýlový, s pridaním seba a muzikantského cítenia jej členov, so zameraním sa hlavne na spev. Na ich koncertoch vidno pohodu, uvoľnenosť a nadhľad na javisku  A to je u kapely vždy obrovské plus.
         A plány do budúcnosti? Asi tie isté ako každá iná slovenská bluegrassová kapela. Hlavne, čas ukáže.

Milan Krankus

Kontakt:
Libor Babuljak, 95115 Mojmírovce 669, Sk,  tel. 00421-37-7798153, mobil: 0903-449545
Ján Bratinka  tel. 00421-2-62241098, 00421-2-59379278

Email grunt@pobox.sk