John Cowan
          John Cowan

    Bola streda 14.7.1999 a ja som zostal doma, pretože deň predtým som si dosť nepríjemne zranil členok pri snahe dostať sa do prostriedku MHD. Ako si tak sedím pri počítači, zazvoní zvonček pri dverách a tak sa k nim nejak dokrývam, aby som otvoril. Za dverami stála poštárka, dala mi do rúk nejaký balíček a hneď aj bola preč. Ani som jej nestihol poďakovať. Prehliadol som si balíček a tušiac čo v ňom je, som ho s napätím otvoril. Á... bolo to ono. Bolo to nové CD od Johna Cowana, bývalého speváka a basgitaristu z legendárnej skupiny New Grass Revival. Cez všetky nástrahy a neprajnosti, ktoré toto CD muselo zažiť, kým uzrelo svetlo sveta, som ho konečne držal v rukách.
    John dlho hľadal firmu, pod ktorou by toto CD mohlo byť vydané, ale márne. Je to hádam osud, ktorý sa sním ťahá už s čias New Grass Revival, kedy museli chlapci s NGR robiť veľa kompromisov v ich hudbe, pretože nahrávacie spoločnosti a radiá mali problémy so zaradením ich hudby. Ale aj tak sa John rozhodol, že CD vyjde. Hoci len v malom náklade, ale predsa. Pustil sa do toho na vlastné náklady a na náklady svojich priateľov bez podpory nejakej firmy, ale aby už konečne uspokojil svojich fanúšikov. Podľa môjho názoru nevydať toto CD by bol naozaj hriech, už len kôli muzikantom ako sú Scott Vestal (banjo), Jerry Douglas (dobro), Sam Bush (mandolína, husle), Darryl Scott (mandolína, gitara) a mnoho iných, ktorí sa na ňom hrajú.
    Tento album určite nebude lahôdkou pre bluegrassových fanatikov. Je to album, ktorý je hlavne o Johnovi a jeho excelentom speve, aj keď aj tu sa nahádza jedna instrumentálka (Sligo), ktorá ale skôr pripomína mix rocku a new acoustic. Celkovo je tento album mixom roznych štýlov a smelo ho prirovnám k zrkadlu Johnovej duše, ktorý za svoju kariéru prešiel mnohými hudobnými smermy cez gospel, soul, bluegrass až po rock.
    Nebudem sa tu teraz rozpisovať a oslavovať jadnotlivé skladby. Internet vládne svetom a ak čítate tento článok, určite máte možnosť navštíviť aj www.johncowan.com , kde si môžete sami vypočuť niektoré audio klipy  utvoriť si vlastný názor. Jediná veta, ktorou by som to chcel zakončiť je: Ak ste mali radi Johnov spev už z NGR, tento album vás určite nesklame.

Branislav "the Bigfoot" Zvolenský.

Poznámka:
Tento album je v predaji cez www.johncowan.com. Ak ho chcete mať, požiadajte nejakého US
priateľa, alebo priateľa s medzinárodne uznávanou platobnou kartou a objednajte si ho.