J.D. Crowe & The New South - Come On Down To My World

"Nový album skupiny J.D. Crove & The New South je vždy dôvodom pre oslavu. Už viac ako štyridsať rokov je meno J.D. Crowe synonymom s tým najlepším z bluegrassu. Ako hráč na banjo, spevák barytónových vokálov a kapelník, J.D. inšpiroval nespočetne veľa hudobníkov a vytvoril model , ktorému sa málokto môže rovnať. Zvuk kapely The New South perfektne balansuje medzi tradíciou a inováciou a súčasná zostava kapely je plodná ako žiadna iná ako na koncerte tak aj na nahrávkach, toto je skupina, ktorá si naozaj zaslúži pomenovanie >>umelci<<."
   Z bookletu CD. Jon Weisberger

Táto na slovensku novinka je naozaj vynikajúcim výtvorom, ktorý poteší najmä tradičnejšie zameraných poslucháčov. Hneď po prvých tónoch je počuť, že kapela je výborne zohratá (čo iné by sa aj od pána Crowa dalo čakať?) ale tým čo je na tejto kapele najlepšie a čo je typické pre americké kapely (na rozdiel od tunajších) je perfektný spev s kvalitným "high lonesome" tenorom. Na speve majú zásluhu práve dvaja nováčikovia u J.D. Crowa, gitarista a lead spevák Phil Leadbetter a mandolinista a tenor (lead) spevák Dwight McCall. Títo dvaja sa takisto podieľali na tvorbe repertoáru, ktorý pozostáva zo skladieb country razenia (Back to the Barrooms-M.Haggard), moderných skladieb (White Freightliner - známa od New Grass Revival alebo českej kapely Cop) a taktiež vlastné skladby (J's Tune a I don't Know).
Tento album je výborne namiešaný a zvuk nástrojov dopĺňa čisté a výrazné spevácke výkony. Vokály sú stavané v tradičnom duchu až na štyri skladby spievané s lead vokálom navrchu (high lead), v ktorých sa prejavuje kvalitný tenorový hlas Dwighta McCalla, a dve inštrumentálne skladby. Jednou z inštrumentáliek je J.D.-ho vlastné skladba J's Tune a tradicionál Careless Love, ktorý svojimi zdvojenými husľami a banjom a'la Earl Scruggs pripomína tradíciu hudby Billa Monroea.
Vydanie tohto albumu je naozaj sviatkom dobrej hodby a pripomína že J.D. ešte nepatrí do "starého železa" a stále vo svojej kapele objavuje a vychováva nové talenty, o ktorých ešte budeme veľa počuť.

Adrian Minarovič