Kamenný Mlyn 99

Pred viac ako piatimi rokmi vznikol z iniciatívy nadšencov zo Stupavy dnes jeden z najznámejších a asi aj najväčších festivalov na Slovensku "Stupavský Širák". A ako keby ím to nestačilo, pred dvoma rokmi založili nový ďalší festival nesúci sa v rovnakom duchu pod názvom "Kamenný Mlyn".
Pôvodne som ani neplánoval ísť sa pozrieť do areálu motorestu na Kamennom Mlyne, lebo som na piatok už mal iný program. No večer mi zatelefonoval priateľ, ktorému sa tam nechcelo ísť samému a keď som ešte naviac mal takto zabezpečený odvoz a dovoz a možnosť dať si aj pivko, tak som sa nakoniec nechal prehovoriť. Aj keď som o tomto festivale už počul a poznám Stupavský Širák, ktorého ani jeden ročník som zatiaľ nevynechal, čakal som skôr neveľký festival (veď to bol iba druhý ročník). No bol som po príchode dosť prekvapený. Príjemné prostredie areálu Kamenného Mlyna a odhadom viac ako 2000 divákov prevažne trampov. Dokonca tu bol aj stan prvej pomoci a vojsko, ktoré zabezpečovalo dopravu, parkovanie a stráženie. To som naozaj nečakal a musím vysloviť údiv nad profesionalitou zabezpečenia celého festivalu. Prekvapili ma aj logá a reklamy všelijakých firiem, ktoré tento festival sponzorovali a čo na Slovensku nie je prave tradícia. Stupavčania zrejme vedia ako na to. A asi aj vďaka tomu je možné zabezpečiť tak pestrý program aký tam bol. Nevidel som zďaleka všetko. Jednak som si tam viacmenej iba odskočil na pár hodiniek a v sobotu som bol už mimo Bratislavy na opačnom konci republiky, takže som si tam nemohol znova odskočiť.  No podľa programu na plagáte a toho, čo som videl, to bolo skutočne dosť pestré. Od  Lojzovcov a Belasých cez Hop Trop, Wabyho Daňka  a Fešákov až po bluegrassové 29 Strings, Astro Orchestra (prepáčte ak som skomolil názov) a Fragment. No a samozrejme nechýbali ani skvelé tance.
Nechcem posudzovať  kapely, všetky čo som videl sa mi páčili, ale neodpustím si poznamku, že Lojzo je čosi iné a Fešáci sú dávno za horizontom. Oba som ani nakoniec nevide,l lebo som odchádzal ešte pred ich vystúpením.
Kamenný Mlyn je fajn festival. Sklamala ma iba jedna vec, ktorá ma už zopárkrát sklamala aj na Širáku. Zopár "veselých" jedincov, ktorí dokážu skaziť dojem svojim podguráženým správaním. Čo je najhoršie, jeden mal aj visačku, na ktorej bolo napísané "Usporiadateľ".
 

Jozef Pačesa