Allison Kraus
prvá dáma country a bluegrassu.

Allison Kraus
Chcel by som Vám dnes predstaviť mladú speváčku a huslistku ktorá spravila za pomerne krátky čas priam raketovú kariéru. Jej meno je dnes pojmom pre každého kto sa aspoň trocha venuje country či bluegrassu a pre nejednu domácu speváčku je veľkým vzorom. Spojenie mladosti, vzostupu, talentu a popularity súčasne je v histórii bluegrassu ojedinelé. Anjelský hlas, fantastické husle, to je Alison Krauss.
 Narodila sa 23.7.1971 a vyrastala v univerzitnom meste Champaign v Ilinois. Zdanlivo ďaleko od tradičnej hudby sa učila hrať na husle a popri klasike sa naučila aj old-time. Netrvalo dlho a vyhrávala súťaže.
 Na hudobnej univerzite to vydržala jeden a pol roka a už ako sedemnásťročná začala profesionálne vystupovať s Union Station, s ktorou hrávala už od svojich trinástich rokov.
 Prvé nahrávky vznikli v roku 1986 a ich demokazetu zostavil Sam Bush. Nasledovalo víťazstvo v súťaži Kentucky Chicken a po Newportskom folkovom festivale ju ulovil Rounder Records. Jej prvý album "Too Late To Cry" nahrávala sama so superhviezdami ako Jerry Douglas, Tony Trischka a Sam Bush. V roku 1989 nahráva už s Union Station "Two Highways" a o rok neskôr "I've Got That Old Feeling". Práve tento album priniesol osemnásťročnej Alison Krauss prvú bluegrassovú Grammy. V roku 1993 bola zvolená do Grand Ole Opry a ako hosť spievala na albumoch Petra Rowana, Jerryho Douglasa, Tonyho Trischku, Tonyho Furtada a Ralpha Stanleyho.
 Ďalšiu Grammy dostala za "Every Time You Say Goodbye" a video klip "I've Got That Old Feeling" získalo výročnú cenu Country Music Television.  Najkrajšie na jej kariére je ale to že je to prirodzený beh vecí a nie dielo mazaného managera.
 Sama si nepíše svoj repertoár a doma má mnoho pesničiek, ktoré si niekedy ani nemá čas vypočuť. Jej obľúbenými autormi su poväčšine dávni priatelia. Bývalý člen Union Station John Pennel, alebo Sidnez Cox, ktorý zložil práve "I've Got That Old Feeling", hit ktorý sa 14 mesiacov držal na špici bluegrassových Top 30, získal Grammy a ocenenie CMT a IBMA. Ron Block, banjista, The Union Stationktorý vystriedal Alison Brown v Union Station napísal pre ňu krásnu "Jesus Help Me To Stand". Rovnako aj spevák a gitarista Dan Tyminsky zložil "Another Day, Another Dollar"
Inštrumentálne má Union Station klasické bluegrassové obsadenie. Husle (Alison Kraus), gitara (Dan Tyminsky), mandolína (Adam Steffey), banjo (Ron Block) a kontrabas (Barry Bales). Aj ích vokál je tradičný a sólovo si zaspievať dostanú šancu aj ostatní členovia. Má vlastný a neopakovateľný výraz čo je aj v USA tak trocha vzácne.
 V posledných rokoch sa ju snažia uloviť mamutie firmy a pretiahnuť ku country. Je to podmienené trocha aj tým, že býva v Nashville a niektoré jej klipy a skladby majú trocha countryový nádych. Alison Krauss však ostáva verná bluegrassu. Spievala však už spolu aj s Dolly Parton, Alanom Jacksonom či Garthom Brooksom. Natáčala video s Travisom Trittom a objavila sa aj na CD rockovej skupiny Phish. Známy je jej slovník ktorý ju zaradí ako raz pekne napísala Silence "potrhlé dvadsiatky".

Ján Bratinka - Zvonky 1997
Použité materiály:
FC a Bluegrass Unlimited,
Foto: Irena Přibylová a archív