LOOSE TIES

  Pred rokmi písala Irena Přibylová o tejto skupine v časopise F&C. Zaujímavý článok zaujal množstvo bluegrassákov a tí sa začali o skupinu zaujímať bližšie. Po nejakom čase som i ja zohnal niekoľko ich nahrávok a keď mi basgitarista Phil Round poslal ich poslednú kazetu rozhodol som sa zakúpiť ich origináli na CD, čo vôbec nebola zbytočná investícia.
  Voľné viazanky, čo je preklad názvu skupiny, dostatočne vystihuje ich orientáciu na progresívny bluegrass. Skupina pochádza z mesta Jackson Hole vo Wyomingu, čo je štát na severozápade USA, ale ich banjista je z Bostonu v štáte Massachusetts. Vznikli v roku 1985 a v pôvodnej zostave nahrali tri LP. Rok po vzniku zaujali a zvíťazili na prestížnom festivale v Telluride (Colorado), ktorý je známi rozmanitosťou žánrov a kde s obľubou hrávajú progresívnejšie orientované bluegrassové kapely ( ako sú Sugarbeat, Newgrass Revival, Acousticats...). Základ skupiny tvorí Ben Winship (mandolína), Ted Wells (banjo), Phil Round (basgitara). Phil Round hrával v pôvodnej zostave na gitaru, ale po odchode basgitaristu Derrik Hufsmitha prešiel na basgitaru. V máji 1991 nahráva so skupinou ich nový gitarista a spevák Joel Kaserman. V ich repertoári nájdeme skladby z rocku, bluegrassovú klasiku a hlavne množstvo originálov od členov skupiny, čo dotvára ich vlastný štýl a robí ich originálnymi. Až na vianočné album z roku 1988 s duchovným repertoárom je ich hudba prevažne s civilnými textami. Nahrávky im vyšli na značke Snake River Records z Victor v štáte Idaho a ich posledné CD na značke Blue Planet Records z Boulder v štáte Colorado. Na jar roku 1997 sa rozpadli, ich poslednými nahrávkami sú bonusy (z roku 1997) na znovu vydanom vianočnom CD ,,Yule Ties“.

  Na nahrávke ,,Pleased as Punch" (Snake River Records 001) prezentujú vlastné úpravy od tradičného bluegrassu cez jazzové a swingové ako ,,Utah Moon" do súčastné folku.

V roku 1988 nahrali CD ,,Yule Ties" (Snake River Records 010), ako názov napovedá jedná sa o vianočné piesne (Vianočné viazanky) a produkovala si ho skupina sama. Nahrávka vyšla v reedicií na CD i v roku 1998 s tri piesňovým bonusom nahranom live v roku 1997. Lead vokáli spieva Phill Round okrem bonusovej ,,Christmas for Cowboys“ ktorú spieva John Lowella (počuť ho i na gitaru, lebo Phil Round sa opäť vrátil ku basgitare). Na prekvapenie nahrávka obsahuje množstvo inštrumentaliek ale nechýbajú ani gospeli a´capella ,,Children Go Where I Send Thee“ a ,,The First Noel“ alebo vlastná Tedová ,,The Christmas Song“.

  Na CD ,,Up & Down The Highway" z roku 1991 počuť spievať a hrať na gitaru už ich nového člena Joel Kasermana. S popularitou prichádzalo hosťovanie známej osobnosti Tim O´Briena vo vokáli na jednej skladbe a hlavne produkcii ďalšieho člena skupiny Hot Rize Charles Sawtella. Na CD sa predstavujú  všetci členovia ako speváci i ako autori piesni, čím je ich repertoár bohatý, vokáli pestré a originálne. Nechýba upravená klasika z pera Bill Monroea ,,Sweet Blue Eyed Darlin´" rocková úprava od Stinga ,,Englishman in New York" a kapelné origináli. Sólovo spieva hlavne Phill Round, ale v jednej i Ben Winship a v troch Joel Kaserman, ktorý obohatil skupinu o kvalitný silový vokál . Ted Wells sa predstavil ako skladateľ jedinej  inštrumentálky na albume ,,Big Mallard“, kvalitná je Philová záverečná ,,Runaway“ a Joelová ,,Cowboys  & Kids“.

  Členov skupiny počuť i na CD ,,Early Times“ z roku 1992 vydanom tiež na Snake River Records 011. Je to sólové CD ich mandolinistu Ben Winshipa. Joel Kaserman tu hrá na gitaru, Ted Wells na banjo, Phil Round na basgitaru, gitaru a harmonický vokál. Ben Winship napísal sedem piesni a jednu spoločnú s Tedom. Ben spieva všetky lead vokáli a zvuk je obohatený o hostí. Výsledný zvuk je odlišný oproti Loose Ties, pretože väčšina skladieb je s kontrabasom a počuť tu i elektrickú gitaru, harmoniku. Nechýba klasika ,,Tall Pines“, swingová inštrumentálka ,,Honeysuckle Rose“ a tradicionál, ktorý si neodpustí žiadny mandolinista ,,Tom & Jerry“.

  Posledné CD ,,Tangled Roots" (Blue Planet Records 2002) z roku 1994 predznamenáva úspešné bluegrassové napredovanie. Produkoval ho Tim O´Brien, ktorý tu ako hosť hrá na husle  Na poslednom CD sa Ben Winship predstavil okrem spevu a hre na mandolínu hlavne ako skladateľ piatich kvalitných kúskov. Po jednom prispeli i Joel Kaserman a Ted Wells ďalej rocker Mark Knopfler, Pat Donahue, country spevák s bluegrassovými koreňmi Marty Stuart, Robbie Roberston a gitarista progresívnej skupiny Sugarbeat Ben Demerath.
 Na napísanie ,,1000 Ways to Play the Fool" prvej piesne na albume, inšpirovala Bena Winshipa novela Ivana Doiga ,Anglický potok,. Je o mladom chlapíkovi, ktorý neočakávané  objaví aké trápne správanie prichádza počas prvého zaľúbenia sa a je možné iba súhlasiť s konštatovaným názvu skladby ,,Tisíc možnosti hrania hlupáka". Ben dobre prenechal lead vokál v tejto svojej piesni Philovi, ktorý má perfektný ležérny prejav v speve a hodí sa i ku druhej skladbe od anglickej Dire Straits ,,When it Comes to You", ktorú presadil v kapele banjista Ted. Sú tu krásne nenásilné husle v prevedený hosťujúceho Tim O´Briena. Titulnú ,,Tangled Roots" (Zamatové vykorenenie) napísal mandolínista Ben Winship a i ju spieva. Ben má zas optimisticky naladený hlas (i keď len naoko, lebo v podstate sú všetky piesne na albume smutné, nie vždy s dobrým koncom, ale zato s hlbšou myšlienkou napriek tomu že sú piesne hrané v strednom alebo i rýchlejšom tempe) podobne ako i v záverečnej ,,All my life". A to je i odkaz Loose Ties pre ďalšie generácie, ako píšu vo svojom pokece ku pesničke s textom :

Môžeš povedať zbohom,
môžeš za sebou zatvoriť dvere,
môžeš zámerne povedať času,
,,predstieraná je tvoja opora"
môžeš ísť odo mňa preč,
môžeš mi byť neverná,
môžeš zlomiť moje srdce,
jednak ťa milujem.
... si všetka moja láska , po celý život".

Pieseň od Marty Stuarta ,,Maria" o cestovaní z Aljašky do Kalifornie za milovanou s dobrou frázou v refréne O Maria Love to See You Again (Ach Maria rád ťa opäť vidím) spieva gitarista Joel Kaserman s tenorovo položeným lead vokálom, ktorý tvrdí ,,vydedenec z bluegrassu je najlepšie oblečený vydedenec", čo mu pripomenie všetky jeho zanechané miesta a ľudí ako to je i v tomto songu. Joel si zaspieval i  jedinú svoju ,,Min min lights". Domorodci z centrálnej Austrálie rozprávali  Joelovi o ,minimálnych svetlách, ktoré možno vidieť a vystopovať , ale nikdy nechytiť. Niekoľko ľudí išlo skúmať tieto svetlá ale nikdy sa už nevrátili. A to bola inšpirácia na napísanie tejto piesne.
Na albume sú dve dobre prevedené inštrumentálky od banjistu Teda ,,Message to the Little Man" a Benova ,,Down in the Grange".
Ďalší smutný blues song spieva Phil Round ,,Stand in the Wind", ktorá je ukážkou Benovho skladateľského umu v smutných piesňach s trochou nádeje akú dal v piesni človeku s barlami. ,,100  Years of Solitude" (100 rokov samoty) od Ben Demeratha pripomenie CD skupiny Sugarbeat v ktorej je Ben Demerath vedúcou osobnosťou a Phil Round perfektne napodobnil jeho štýl spevného prejavu. Starým skupinovým favoritom je skladba ,,Stagefright" a ďalšia Benova smutná ,,Habit of the Heart".

 UPOZORNENIE : Skupinu Loose Ties odporúča 9 bluegrassakov z 10.Ten 10 ju ešte nepočul.
 

                                                                      Ľubomír Toman