MELVIN GOINS & WINDY MOUNTAIN

Bratia Melvin a Ray Goins hrávali spolu 50 rokov. Tradicionalisti ich poznajú pod názvom Goins Brothers. V roku 1996 mal banjista Ray pretrvávajúce zdravotné problémy a tak sa skupina trocha pozmenila. Prišiel banjista Dale Vanderpool a Ray prestal chodievať na dlhšie turné skupiny. Na začiatku roku 1999 došlo ku najväčšej zmene, skupina sa premenovala na Windy Mountain a šéfom sa stal Melvin. Tento názov je odvodený od jednej piesne, ktorú hrala legendárna skupina Lonesoem Pine Fidler a v ktorej boli bratia v 60tých rokoch členmi. Z bývalých Goins Brothers v skupine Windy Mountain sú lead gitarista John McNeely a mandolinista a huslista v jednej osobe John Rigsby. Najmladší člen, kontrabasista Jason Hale (predtým Unlimited Tradition), prišiel až po premenovaný sa skupiny.
 V roku 1997 (bez Raya) hral Melvin Goins na festivale Olive Hill v Kentucky. V skupine vtedy hrali Melvin, John McNeely, Ďalej John Keith na mandolínu, Dave Bowling na kontrabas a vtedy ešte ,nečlen, John Rigsby na husle. Neskôr (roku 1999) tento koncert vyšiel na videokazete u Hay Holler Records (HH-V-1004). Pôvodne, zhruba hodinový koncert, bol nahrávaný pre televíziu KET (The Kentucky Network).
 Tiež Hay Holler Records (HH 1346) v roku 1999 vydal skupine CD ,,Bluegrass Blues“. 15násť songový debut obsahuje originály od John McNeelyho, John Rigsbyho a Jason Haleho. Tri sú z repertoáru Lonesome Pine Fiddlers a inštrumentalkou prispel banjista Dale, ktorú hrával svojho času už v skupine Larry Stephensona. Tiež je tu netradičná ,,Talk to Your Heart“ zopár tradicionalistov, dve z pera Edwarda Branhama a bratov Monroeových.
  Melvin obkolesený mladšou krvou hrá kvalitný tradičný bluegrass, v ktorom vynikajú hlavne gospel songy ako ,,He Showed Me the Way“ a ,,Worry No More“ od Jason Hala na nahrávke s Rayovim hosťujúcim tenorom.

Ľubomír Toman