Prečo práve
 

V roku 1980 vzniká v Bratislave festival country, bluegrassu, folku a trampskej hudby pod názvom COUNTRY, ktorý sa neskôr stane jedným z najväčších a najznámejších festivalov na Slovensku a zapíše sa nezvratne do histórie slovenskej hudby a hlavne bluegrassu. Na jeho druhom ročníku sa po prvýkrát predstavuje spravodaj o country, bluegrasse a trampskej hudbe pod názvom Zvonky. Iniciátorom nielen festivalu, ale aj spravodaja som pri všetkej neskromnej skromnosti bol práve ja v spolupráci s vtedajším Kultúrnym strediskom na Vajnorskej a niekoľkými ďalšími podobnými bláznami ako Henrich Novák, Marcel Šustek a neskôr Ivan Teri Zeman, Rudo Jurkech a aj iní. Pôvodne mal byť čiste bluegrassový, no vzhľadom na malosť scény a hlavne tlak z kulturáku, sa jeho obsah rozšíril aj o ostatné žánre. Bluegrass však dominoval. Bol myslený skôr ako program, či bulletin k festivalu, no ohlas spôsobil, že Zvonky začali vychádzať pravidelne 4 krát do roka, z čoho štvrté číslo bolo bulletinom k samotnému festivalu. Bolo v nich mnoho zaujímavého. Hlavne rôzne profily kapiel, recenzie koncertov, rozhovory a recenzie skromného počtu nových platní (v drvivej väčšine českých), texty piesní, zaujímavosti i informácie technického charakteru pre muzikantov. Jeho odozva bola tak veľká, že sa musel náklad zdvojnásobiť a jedna štvrtina putovala vždy do Čiech. Žiaden podobný spravodaj totiž v tom čase nebol v celom Československu.
V roku 1988 sa do redakčnej rady dostávajú zástupcovia budúcej SAHC a postupne preberajú iniciatívu. Zvonky zmenili charakter, obsah i rozsah (z niekoľkostranového spravodaja plného fotiek a formátu A4 sa stáva informačný leták vo formáte A5). Netrvalo dlho a Zvonky zanikli celkom. V podstate nepriamo zo Zvonkov volne vznikla Country Scéna SAHC. Country Scéna svojím obsahom nespĺňala pôvodné zameranie, lebo bola úzko špecializovaná na problémy SAHC. A tak na festivale COUNTRY ' 90 sa ako bulletin opäť objavujú Zvonky. Síce v slušnom náklade a obsahu, no už nie v takom ako predtým. Naviac vychádzajú už iba dvakrát do roka a v správe Kulturáku na Vajnorskej, ktorá si ich privlastnila. V roku 1995 som opäť obnovil tradíciu Zvonkov, keďže so zánikom festivalu hrozil aj zánik Zvonkov. A tak nulté číslo vyšlo už na Strunobrani (vtedy ešte Country Rodeo) a na poslednom ročníku festivalu COUNTRY' 95 už 1. číslo ako bulletin. Zvonky začali vychádzať 4 krat ročne (plus mimoriadne čísla) vo formáte A5 v rozsahu 26 strán a špecializovali sa na bluegrass a country.
Spolu vyšlo 7 čísel a posledné číslo vyšlo v marci 1997. Posledné preto, že nebolo únosné ďalej znášať večné problémy s poštovým doručovaním (niektoré čísla sa jednoducho stratili cestou), náklady vysoko prevyšovali príjem,  ale hlavne, že v podstate celá príprava a spracovanie vlastne ležali na mojich bedrách. Bol to spravodaj slušného rozsahu a ten potreboval buď celého človeka, alebo team ľudí. Ja som hrával v BG Albume, ktorý som aj managoval a okrem toho bolo treba chodit aj niekam do práce. Proste sa to nedalo ustíhať a tak som to radšej vzdal, ako keby som mal dopustiť postupný úpadok úrovne.
A je tu rok 1999. Len tak viac menej z recesie som sa rozhodol vytvoriť si svoj home page na internete, z ktorého časť by sa točila práve okolo bluegrassu. Aké však bolo moje prekvapenie keď mi prišli prvé maily a za krátky čas výpis počítadla prístupov (za jeden necelý mesiac viac ako 100 prístupov)  a keďže mám PC a internet nielen v práci, ale aj doma rozhodol som sa svoj home page zmeniť na net Zvonky, na ktorých práve ste, a všetko ostatné presťahovať niekam inam. Aj to ale iba tak na skúšku, keďže na Slovensku je nielen internet, ale aj bluegrass ešte v puberte. No opäť prekvapenie. Prístupy sa nezmenšili (skôr naopak) a aj mailov začalo chodiť ďaleko viac (rekord 32 za deň). A tak bolo treba Zvonky rozšíriť a vytvoriť z nich oficiálnu slovenskú bluegrassovú home page. Na to som už ale nestačil sám a tak som úspešne oslovil Maroša Markoviča (má pod palcom anglickú verziu) a neskôr oslovil Milan Obuch mňa s návrhom na presťahovanie na jeho doménu Bluegrass.sk a s jeho pomocou.
Zvonky sa chcú stať aj de fakto oficiálnou slovenskou bluegrassovou home page, kde si každý muzikant, každá kapela, klub či fanúšik nájdu to svoje. Nielen termíny koncertov, ale aj novinky zo Slovenska a zo sveta, zaujímavé články a názory, miesto voľnej diskusie o bluegrasse, miesto kde si každý voľne môže doslova vykričať bez servítky na ústach do celého bluegrassového sveta svoj názor, samozrejme linky na zaujímavé stránky, kontakty na iné kapely, kluby, či organizátorov festivalov a hlavne archív. Archív textov, tabulatúr a aj muzikantského softwaru.  Naviac uvažujem, že Zvonky opäť začnú vychádzať ako kedysi. Síce už nie tak často, iba pre registrovaných v klube Zvonkov a viacmenej ako súhrn toho, čo tu za určité obdobie, povedzme pol roka nájdete (plus niečo naviac), ale predsa.
Môj cieľ je aby na Slovensku bolo niečo ako kedysi bratislavský Country festival, vďaka ktorému sa úroveň slovenských kapiel značne pohla dopredu. Niečo, čo opäť pomôže slovenskému bluegrassu, kapelám, muzikantom, klubom, usporiadateľom a všetkým čo majú radi bluegrass a niečo, čo možno aj ukončí tie nekonečné slovenské žabomyšie vojny. Nie sú a nebudú komerčne zamerané a dúfam aj, že nás situácia k tomu nikdy nedonúti. A prečo na internete ? Jednoducho preto, že som pri koryte ako sa pekne vraví (internetovskom), že informácie na internete, to je proste budúcnosť a že si myslím, že také niečo na Slovensku nie je.
Ak sa vám pačia, som rád (a iste aj Milan a Maroš). Nechcem maily vďaky, stačí ak občas pošlete svoju tabulatúru, text či článok, alebo názor. Stačí ak sem budete chodiť, ak tu nájdete čo hľadáte  a ak vám pomôžu.Privítame však akékoľvek názory a nápady, čo by malo byť inak, čo tu ešte chýba a uisťujem vás, že ak to bude dobrý nápad, ak to bude čo i len trocha technicky a časovo možné, tak to tu aj bude.

A prečo práve Zvonky ? - A nie je to pekný názov ?
 

Za team Zvonkov Ján Bratinka 1999.