Randall Hylton

   Niektorí priaznivci bluegrassu mohli asi tak v polovici marca dostať smutnú správu o gitaristovi Randallovi Hyltonovi od Marthy Adcockovej. Ten dostal porážku 14. marca a jeho stav bol kritický. Na druhý deň sa však už hovorilo o tom, že je z najhoršieho vonku. Dokonca bol schopný volať so svojou manželkou a matkou. Presťahovali ho do St. Thomas Hospital v Nasville, kde už bol jeho stav celkom dobrý, aj keď krvácanie do mozgu naďalej pokračovalo. Mala nasledovať operácia srdca (fixácia deravých chlopní a blokovanie artérie) v najbližší piatok alebo na druhý týždeň, ale operácia znamenala ďalšie riziko mŕtvice.
19. marca sa v mailových schránkach objavila strašná a šokujúca správa: "Nečakane zomrel náš dobrý kamoš a starý priateľ, gitarista Randall Hylton.Dnes ráno odišiel od nás."
A z jeho života? Randall dospieval v Blue Ridge Mountains vo Virginii. Učil sa hrať na gitaru už v piatom roku života,  prvé piesne písal v dvanástich rokoch a o päť rokov už spieval s rodinou v kostoloch. Po absolvovaní Virginia Polytechnic Institute začal svoju hudobnú kariéru ako textár, nakladateľ, producent, hráč a spevák. Jeden muž ho označil ako totálneho umelca, speváka, textára, hráča na gitaru, ktorý využíval thumbstyle (palcový štýl), estrádny umelec s veľkým E. Zábavný a bystrý. "Unikátna osobnosť a dobrý priateľ všetkých, ktorí ho poznali. Bude bolestne postrádaný a nikto nenahradí jeho miesto. Prežila ho jeho manželka Patrícia a syn Blake," písala Martha.
Randall Hylton napísal viac ako 150 piesní, bluegrassových, country, gospelov a folkuových. Seldom Scene, Country Gentlemen, Bluegrass Cardinals, Lester Flatt, Vern Gosdin, Ralph Stanley, Mac Wiseman, Osborne Brothers a Doyle Lawson sú medzi umelcami, ktorí nahrali jeho materiál. Gitarista Leo Kottke a spevák-textár Kieran Kane vydali jednu z jeho najlepších a známych skladieb, osviežujúcu Room at the top of the stairs. "Najskôr použil  túto pieseň Ralph Stanley a zaspieval ju na starej Nashville Now TV show," vraví Kane. "To ma celkom ohromilo, to namaľovalo tento neuveriteľný obrázok a to je jedna z mojich obľúbených piesní."
Ešte omnoho viac sa však môžete dozvedieť na internetovej stránke http://www.allmusic.com.

Z angličtiny preložila Monika Tomanová. V článku použila informácie z e-mailu od manželov Adcockových