Rovnaká Šanca




Chcem sem napísať svôj názor na jeden žia¾ zrejme stále pretrvávajúci problém na našej scéne. Dnes už síce navštevujem koncerty iba ako divák no aj tak stále vidím iba tie isté tváre, tie isté kapely. Sám som hrával s kapelou keï som býval ešte na Strednom Slovensku. Hrali sme skôr country. Nebolo to niè moc, nemohli sme sa rovnať s Fragmentom èi Bluegrass Albumom, ale bavilo nás to a myslím, že sme pri všetkej skromnosti patrili k tým lepším kapelám.. Chceli sme si zahrať a poctivo cvièili, ale na Dobro Festival a aj inde sme èasto chodili vždy iba ako diváci. Jediný väèší festival èo sme si zahrali bol v Bratislave, ale aj to  iba raz. Vždy sa našla akási výhovorka preèo sme tam alebo inde nemohli hrať. Chodila mi aj pravidelne Gašparova Country Scéna, o ktorej si dnes myslím, že je to bola jedna ve¾ká prihláška do asociácie. Chodila dovtedy až som raz napísal Gašparovi èo si o SAHC myslím a odvtedy mi už nechodíla.
      Tieto skúsenosti však nemám iba s SAHC o ktorej ani neviem èi ešte vôbec pôsobí na Slovensku. No aj u nás keï sme spolupracovali s domácim kulturákom, nemali sme šancu zahrať si v Bystrici,  pretože tamojší usporiadatelia sa nemali radi s našimi a tak sme proste nemali šancu. Šlo to v duchu „ja s niekým kto sa kamaráti s tamtým nebudem spolupracovať". Preferoval sa vždy iba Vodopád  a im spriaznené duše. Iné kapely si mali pramalú šancu zahrať. Nechcem tým niè proti Vodopádu, bola to slušná kapela, ale nepáèil a nepáèi sa mi prístup. Nepáèi sa mi, že jedna kapela nedá šancu inej ukázať sa. Asi aby nekonkurovala. Nepáèi sa mi že keï sa ten neznáša s tým trpia preto iní, ktorí s tým èasto nemajú niè spoloèné. Mali akurát   tú smolu, že hrali na podujatí, ktoré organizoval práve ten druhý, prípadne, že sa dokonca iba zdravia .
      Nepáèi sa mi, že šancu dostanú iba nieko¾kí vyvolení a niekomu kto organizuje sympatický. Na tých ostatných sa zabúda. Neviem ako je to u Vás v Bratislave, ale tu na Strednom Slovensku vládli mánie a konexie. Nie prirodzený výber a rovnaké podmienky pre všetkých. Ak si vypoèujete niektoré rozhlasové stanice, èi pustíte VTV, kto tam hrá, iste mi dáte za pravdu, že sú to stále tí istí. A pritom si mýslím, že tých dobrých kapiel je ïaleko viac.
      Umelo vyhnané, „mánie" urèitých vyvolených kapiel, èasto bez oh¾adu na kvalitu, rozbroje medzi usporiadate¾mi a èasto aj kapelami, závisť, neúprimnosť a pokrytectvo. To všetko do muziky nepatrí a nemá niè spoloèné so zdravou konkurenciou. Myslím, že je to celoslovenský problém spojený s našou mentalitou a malosťou. Sme tak malí, že si nevidíme ïalej od nosa. Èasto kydáme jeden na druhého, opovrhujeme tými slabšími prièom zabúdame, že raz sme zaèínali aj my. Nepáèi sa mi prístup niektorých usporiadate¾ov , výber pod¾a osobnej sympatie èi spoloèného názoru. Trh a diváci rozhodujú o žiadanosti kapíel  a rozhodne nie subjetktívny názor jednotlivca. Tak to bývalo v minulosti za èias SZM.
Žia¾ stáva sa, že usporiadate¾ s kapelou spolupracuje, tá hráva na jeho podujatiach, sú výborní kamaráti a staèí ak raz nahodou tá kapela hrá na podujatí  toho druhého s kým sa neznáša a skonèila.  To všetko žia¾ stále ešte patrí k Slovensku a ja chcem vedieť, do kedy ?  Dajme rovnakú šancu všetkým.

Peter Král