SPONTANEOUS COMBUSTION ,,WHERE THERE´S SMOKE

1996 COMBUSTIBLE RECORDS 50522

Kind Of a Drag / Venus / Do You Believe In Magic / My Kinda Night Music / Love The One You´re With  / Eleanor Rigby / Marlboro Medley / Immigration / Snatch And Grab It / Romance Is a Slow Dance / Story In Your Eyes / Walk In The Light.

     Kansas City ležiaci na hraniciach Kansasu a Missouri je domovom tejto progresívnej kapely. I ich tretý album je nahraný v štvorke s Roger Eilts ( gitara), Leo Eilts (kontrabas), Scott Prowell (mandolína, banjo, gitara), Marvin Gruenbaum (husle). Je to zmes prevzatej hudby upravenej do bluegrassu. Roger Eilts hrá vynikajúcu a veľmi prepracovanú doprovodnú gitaru, Scott  Prowell ho nahrádza v dvoch skladbách na lead gitaru a hrá spoľahlivú mandolínu a banjo, Rogerov brat Leo hrá v progresívnom bluegrass na netipický kontrabass a Marvin Gruenbaum hrá drsne stále znejúce husle, hlavne v inštrumentálkach.
   Perlou je My Kinda Night Music. Malá nočná hudba od Mozarta, krásne prevedená opera s už zmienemymi nikdy neprestavajúcimi huslami. Pop 70-tých rokov predstavuje Venus od van Leeuwena a staršieho data je Beatlesovka Eleanor Rigby. Powel tu má inštrumentálku Immigration a a´cappella gospel Walk In The Light. Paródiou tu je Marlboro Medley na westernové filmy ich mladosti.
    Kapela poteší hlavne priaznivcov, čo bluegrass majú radi hlavne v newgrassových polohách.

Ľubomír Toman, august 2002