Stupavský Širák 2000

V dňoch 25. - 26. 8. 2000 sa konal ďalší, v poradí už desiaty ročník festivalu country, bluegrassovej, folkovej a trampskej hudby Stupavský širák. Osobne som na tomto podujatí bol prvý krát a môžem povedať, že som bol naozaj prekvapený účasťou ľudí, ale aj kapiel, ktoré som mal tú možnosť vidieť.
Priznám sa, že piatkovému večeru som priveľmi nevenoval pozornosť, po prvé preto, lebo som prišiel dosť neskoro a po druhé preto, lebo bluegrassových kapiel by som sa nedočkal. Piatok bol skôr večerom legiend. Za všetky spomeniem Fešákov, Žalmana, či Belasých. Asi o druhej nad ránom sa na javisku objavila kapela 29 Strings, ktorá ma vytiahla z nejakého kúta svojím bluegrassom až na lavicu pred pódiom. Musím podotknúť, že chlapci hrali mimo plán, takže som o nich vôbec nevedel. Osobne som ich (konečne) počul a videl prvý krát. Vždy som ich totiž prepásol. Hrali aj v tejto pokročilej "rannej" hodine veľmi kvalitne a musím dať za pravdu všetkým, čo mi o nich doteraz rozprávali.
V sobotu ráno začala prehliadka talentov. Po trojhodinovom spánku v aute ma o deviatej zobudili tóny Salt Creeku a skladby Marry Lou v podaní skupiny Halabala Band z Modry. Bola to prvá bluegrass-countryová kapela, ktorá v súťaži vystúpila, takže som v podstate o nič neprišiel. Chlapcov poznám osobne a podali celkom slušný výkon. Skôr už by som asi inak uvažoval nad výberom skladieb. Ďalšou kapelou zastupujúcou bluegrass bola Blu Sky. Ich vystúpenie bolo v duchu tradičného bluegrassu a malo naozaj úroveň. Najviac som sa vytešoval zo spirituálu, ktorý znel veľmi presvedčivo. Myslím, že každého dostane dobre zaspievaný spirituál. Poslednou bg kapelou v prehliadke bol bratislavký Presburg Grass. O tejto kapelke by sa dalo diskutovať. V ich neprospech vyznieva artikulácia speváka Janka Šubina a nie veľmi pripravené hovorené slovo, na druhej strane však tlačili do hľadiska veľmi živú hudbu a mal som z nich dobrý pocit (nielen preto, že zaspievali skladbu, ktorú som pre rokmi otextoval).
Na záver som si nechal výsledky súťaže a moje osobné zhodnotenie. Na treťom mieste skončila kapela Blue Sky, na druhom folková kapela Fargo, na prvom oravská folkrocková skupina Lekra a zvláštnu cenu poroty získala pesničkárka Janka. (Jej priezvisko sa mi nijak nepodarilo zachytiť.) Pri posledných dvoch menovaných by som sa ešte zastavil (hoci tu už nejde o bluegrass). Janka pôsobila veľmi vystrašeným dojmom a trošku chybou bolo, že to dalo najavo i hľadisku. Ale myslím si, že keď začala spievať, vôbec sa nemusela báť a mať trému, pretože jej skladby boli naozaj veľmi pekné a chytľavé, čo nakoniec ohodnotilo aj hľadisko aj porota. Lekra, ako som už spomenul, je folkrocková kapela z Dolného Kubína. Ich vystúpenie bolo najkvalitnejšie a určite si zaslúžili prvé miesto. Ak má niekto rád Vlastu Redla a Každý den jinak, tak je to kapela podľa jeho gusta. (pozn.: Clapci z Lekry nech mi prepáčia, že som ich takto zaškatuľkoval.)
Desiaty ročník sa z môjho pohľadu vydaril a dúfam, že sa po mojom odchode v sobotu popoludní nič nepríjemné nestalo a teším sa na jedenásty.

Branislav "the Bigfoot" Zvolenský