STALO SA V ROKU 1971
(január a február)

* Capitol Records vydal LP "Glen Campbell presents Larry McNeely" (ST 674).

* Folkoví speváci Dan & Louise Brock nahrali LP "Kentucky Songbag" (Donerail LLP 702), na ktorom hosťujú z bluegrassu členovia skupiny J. D. Crowea Kentucky Mountain Boys: J. D. Crowe na banjo, Doyle Lawson na mandolínu a Bobby Slone na kontrabas. V skladbe Nine Pound Hammer možno počuť Lawsona na banjo a Crowea na gitaru.

* V roku 1968 nahrali Kentucky Mountain Boys LP "Bluegrass Holiday", ktorú mohli konečne v januári 1971 dokončiť a vydať u Lemco Records 609. Neskôr nahrávka vyšla v reedícii u Rebel Records 1598 na LP i CD. Na nahrávke hosťuje na gitaru a vokál legenda Red Allen.

* Rebel Records vydal LP "The Best of the Early Country Gentlemen" (SLP 1494). Je to kompilácia dvanástich songov, ktoré nahrala skupina v roku 1963 pre Mercury Records a neskoršie nahravky pre Rebel, ktoré vyšli iba ako single. U nás je LP známe pod názvom "Young Fisherwoman".

* O Cliffovi Waldronovi a jeho skupine New Shades of Grass vyšiel článok v časopise Muleskinner News. Zaujímavosťou je, že najmladším členom skupiny bol dvadsaťdeväťročný šéf skupiny Cliff.

* R. C. Harris nahradil v skupine Billa Monroa Ruala Yarbrougha na banjo.

* Druhé LP u Lemco Records majú J. D. Crowe & the Kentucky Mountain Boys s Lawsonom na gitaru a Larrym Riceom na mandolínu a volá sa "Ramblin' Boy" (LP 610). Nahrávka vyšla neskôr u Rebel Records 1583 pod názvom "Black Jack".

* Ešte pred podpísaním kontraktu Lestera Flatta zo spoločnosťami Columbia a RCA Victor nahral v roku 1970 a vydal vo februári 1971 LP "The One and Only... Lester Flatt" pre Nugget Records (NRLP 104).

* Rebel Records vydal 'live' náhravky Stanley Brothers zo 60. rokov pod názvom "The Legendary Stanley Brothers,Volume 2" (SLP 1495) a prvý album skupiny Cliff Waldron & New Shades of Grass "Right On" (SLP 1496).

Thirty Years Ago this Month je rubrika z časopisu bluegrass Unlimited. Povyberal a do slovenčiny preložil Ľubomír Toman.

Ľ. Toman