Strunobranie v Banskej Bystrici.
 

    V sobotu 6.5.2000 sa konalo v Banskej Bystrici krajské kolo Strunobrania. Slnecné počasie a iba jeden plagát čo som si náhodou všimol pri vchode do kulturáku bolo zrejme dôvodom, že sála bola takmer prázdna. Nebyť hosťujúceho tanečného združenia, súťažiacich kapiel s doprovodom, zvukára a porotcov, zrejme tam nebude vôbec nikdo. Napočítal som 30 hláv a teda prostreie, v ktorom sa asi moc dobre nehralo pre v drvivej väčšine folkové zastúpenie kapiel. Za bluegrass tu bol akurát  zvolenský Grassland a hádam sa do bluegrassu dá počítať aj Vašoband, aj ked ich muzika bola skôr folkom s banjom.
    Prehliadku otvoril páve Grassland v celkom novej zostave okolo banjistu Pala Tomašoviča. Z pôvodnej zostavy tam ostal akurát Palo a basista. Na mandolíne a gitare hráju nové tváre (mená mi žiaľ vypadli). Pochopitelne, že takýto rázny rez zmenil aj celkový zvuk Grasslandu. Mali strašnú smolu, že ich zvuk bol priam des. Takže nedokážem  zodpovedne povedať či zmena priniesla niečo lepšie či nebodaj horšie. Koniec koncov budú hrať aj v Hornej Porube a tam je zvuk rozhodne lepší.
    Vašoband je taká zvláštnosť. Nepovažujú sa za bluegrassovú kapelu, ale na druhej strane je pravdou, že ich muzika je sčasti šmrcnutá bluegrassom. Aj vďaka nekonvenčnému banju Cira Kováča známeho skôr z breznianského Vodopádu. Majú  dobrú speváčku a to sa časom iste odzrkadlí.
    Čo na záver ? Bolo to v drvivej väčšine folkové a pesničkárske podujatie. A naviac to tradičné slovenské cink-sem, brnk-tam. Takže bluegrassu či aspoň country som si tu mnoho neužil. Vôbec na celom Strunobraní značne prevláda folk. Čo síce nieje nedostatok ale z pohladu bluegrassaka škoda.  A to rozhodne na Slovensku nieje málo bluegrassových kapiel. Istý dôvod je rovnaký termínu s Kopidlnom a mizivá motivácia postupu na Zahradu, kam si Jup vyberie skôr folkové než bluegrassové kapely.  Najhoršie však bolo to prázdne hladisko a tak to celé pripomínalo skôr zvukovú  skúšku. Na ostatku Slovenska to hádam bude lepšie.

JaBr.