Strunobranie v Bratislave
 

    V dňoch 22. a 23. mája sa v bratislavskom kultúrnom stredisku Zrkadlový háj konalo krajské kolo Strunobrania. A tak ako ostatné kraje aj tu dominoval folk, ako aj na ostatných kolách aj tu sa zišlo pramálo divákov (ďaleko viac ľudí postávalo vo vestibule, kde sa v pondelok prezentovalo Avone a v utorok nákup dlhopisov) a ako v ostatných krajoch aj tu stál zvuk ľudovo povedané za kočku. Aj ked je pravdou, že bol asi najlepší zo všetkých krajov. Správne ozvučiť akustickú kapelu sa proste na Slovensku asi tak skoro nepodari. Až na zopár svetlých odbočení od tohoto, žiaľ "štandartu" totiž väčšina zvukárov s akustikou nemá skúsenosti, nemá potuchy ako má bluegrass znieť o zvuku nástrojov nehovoriac. Najhoršie je ak nedajú ani na radu samotných muzikantov a tvrdohlavo si presadzujú svoj často "bigbítom" deformovaný názor. Vravím tak tentokrát zo skúsenosti nielen ako divák, ale aj ako muzikant, čo to už nejeden krát zažil na vlastnej koži. Ale to je téma na samostatný článok. Takže späť k Strunobraniu.
    Pondelok 22. mája bol čiste pesničkárský a folkový a tak sa zamerám na utorok. Celý večer otvorila hosťujúca zostava "Steam" pre asi 10 divákov po ktorej prišli na rad už súťažiace kapely. Nebudem sa o nej rozpisovať kedže je to moja kapela a zrejme by si to mohol niekto špatne vysvetliť. Názor a recenziu na moju kapelu prenechávam iným. Ale vraj sa to páčilo.
    Súťažiace kapely to mali už trocha lepšie, kedže "prišli" ďalší dvaja diváci. Za bluegrass tu (okrem Steamu) bol však akurát Astro Song Orchestra, ktorý oproti predchádzajúcemu ročníku znel podstatne viac zohratý a suverejnejší. Majú skutočne dobrého speváka na ktorom nieje žiaden problém postaviť dobrú kapelu. Škoda že tu nebolo viac kapiel. Ako ASO tak aj Steam totiž rozhodne nie sú typický predstavitelia toho tradičného bluegrassu. Snáď na budúci rok.
    Strunobranie však malo aj svoju dohru v podobe neplánovaného mamutieho sessionu. Tesne pred skončením súťaže sa totiž medzi divákmi objavil kompletný Veget Band aj s nástrojmi a tak sa kompletné zostavy Astro Song Orchestra, Steam, Veget Band a zopar zástupcov ďalších kapiel pobrali do petržalského coutry klubu kde sa hralo a spievalo skoro až do pólnoci. Priznám sa, že som si dávno tak dobre nezahral a hlavne hudba aj na radosť majitela, prilákala viac divakov ako bolo v sále na Strunobraní.

JaBr.