Strunobranie v Poprade.
 

      Nebol som osobne na tomto kole, ale mal som možnosť si vypočuť slušne nahratú kazetu (priamo z mixu) z tohoto kola Strunobrania. A tak nasledujúce riadky vznikli po vypočutí si tejto kazety a dúfam, že budú objektývne. A hneď na začiatku opäť treba podotknúť, že zvuk asi nebol ktovie čo. Viac ma však prekvapila úroveň kapiel a popri hromade folku aj ake také bluegrassové zastúpenie. Aj keď nebolo dominantné objavilo sa tu mnohé nové a hlavne nádejné.
     Napríklad kde sa vzala tu sa vzala v Prešove nová kapela, ktorá si vraví "Fluidum"  a hrá tradičný bluegrass. Je to po dlhom čase kapela, ktorá skutočne vzbudila moju pozornosť.  Po dlhšom čase sa totiž objavila kapela, kotrá nielen že vie čo hrá a vie čo chce, ale naviac znie veľmi pekne. A ak tato zostava vydrží a bude na sebe ďalej pracovať, bude to kapela, ktorá bude časom iste patriť k špičke na Slovensku. Hraju pekný kľudný usadený bluegrass a hlavne majú veľmi pekný vokál ktorý mi v mnohom pripomínal vokál starého BG Albumu. A tak im môžem jedine držať palce. Pre mňa je to proste objav roka.
     Ďalšou kapelou bola bardejovská kapela "Doliňáci", ktorý začali s Foggy Mountain Breakdown. Nech mi to chlapci odpustia, ale túto skvelú Scruggsovu skladbu každý považuje za odrhovačku, no nikto ju zatial na Slovensku poriadne nezahral. Pri ich muzike som mal trocha rozpačitý pocit. Hlavne pri prevzatých veciach ako napríklad Pojdme se napít. Šlachov hlas tak lachko nikto nenapodobí (Snaď skúsiť trocha viac fajčiť - Varovanie ministra zdravotníctva Fajčenie vážne ohrozuje vaše zdravie). Ale pokial su o svojej muzike presvedčený tak to akceptujem. Iba ma občas rušilo sprievodné hovorené slovo ktorého časť nebola nutná. Prílišná suverenita je často viac na škodu než úžitok.
     Poslednou kapelou bola kapela čo si vraví "5 B" od ktorej bolo možné počuť od inštrumentálok ala Whisky before Breakfest po piesne od E.Krauss. Škoda že niektoré skladby boli trocha tak nad ich sili, lebo inak to znelo celkom dobre nato, že kapela vznikla dva mesiace pred koncertom.
    Mimochodom v poslednej dobe sa v slovenských bluegrassových kapelách objavuje stále viac zástupkýn nežného pohlavia.
 

JaBr.