Tim O'Brien Tim  
O'Brien
V roku 1991 sme ho mohli vidieť aj u nás. Spolu so svojou sestrou zaujal hlavne svojím spevom a hrou na niekoľko strunových nástrojov. Jedna z kľúčových postáv dnes legendárnej a dnes už žiaľ nejestvujúcej skupiny Hot Rize, jedna z kľúčových postáv americkej country a bluegrassu, multiinštrumentalista, pesničkár, známy ďaleko za hranicami svojho žánru - Tim O´Brien.

      Narodil sa 16.3.1954 vo Wheelingu v Západnej Virginii v starom meste na rieke Ohio a preslávenom rozhlasovou stanicou WWA s programom World´s Jamboree. Podobne ako Peter Rowan a vlastne väčšina amerických muzikantov sa spievať naučil v kostole, počúval Beatles, Peter, Paul & Mary až sa nakoniec cez Doc Watsona dostal k bluegrassu. Naučil sa popri gitare aj na mandolínu a husle a opäť ako väčšina muzikantov po krátkom rozhodovaní na akú školu pôjde začal sa hudbe venovať profesionálne.
      Presťahoval sa do Colorada a hral s viacerými miestnymi kapelami. V roku 1978 sa stretol s banjistom Petrom Wernickom a spolu s Nickom Fosterom a Charly Sawtellom sa začala história Hot Rize. Hot Rize hrali tradičný bluegrass, ale vzhladom na predchádzajúce skúsenosti muzikantov boli vždy čímsi svojskí a orginálni. Bola to podľa mňa jedna z najlepších bluegrassových kapiel vôbec a ich koncerty na videu si stále rád púšťam. Vydržali spolu do roku 1990 a natočili 5 albumov pre Flyng Fish z čoho prvé dve „Hot Rize" a „Radio Boogie" su najtradičnejšie.
      Aj u nás, ale hlavne v Čechách mali mnoho napodobovateľov, ale vzhľadom na svojskosť Hot Rize, na zvláštny ležérni spev Tim O´Briena a vôbec výraz, sa nikomu nepodarilo dosiahnuť sound Hot Rize. Zvláštny je hlavne spev Tim O´Briana, o ktorom Silence raz trefne napísala, že znie ležérne, trocha neosobne, snáď ako keby O´Brien už chcel mať pesničku rýchlo za sebou.
      Svoje koncerty spestrovali vystúpeniami Reda Knuckelsa a Trailblazers. O´Brien a Foster si vzali elektrické gitary, Sawtelle basgitaru a doktor banjo - Wernick - steel gitaru. Miesto kostolných oblekov si obliekli trblietavé pestrofarebné kostýmy s čiernymi okuliarmi a hrali western swing. A napriek ortodoxnosti bluegrassového publika odozva bola enormná. V tejto zostave natočili aj dva albumy a občas ich možno vidieť ešte aj dnes napríklad na Telluride.
      Tim O´Brien nahral za obdobie pôsobenia v Hot Rize aj svoj prvý sólový album „Hard Year Blues" a písal pesničky nielen pre Hot Rize, ale aj niekoľko hitov, ktoré spievajú aj iné hviezdy  - „Walk the Wind Blows" či „Untold Stories" alebo "Hold To Dream" ktoré dalo meno celému albumu Newgrass Revival. Po rozchode Hot Rize bol Tim O´Brien už uznávaným skladateľom, ale aj sólistom. V roku 1988 natočil so svojou sestrou Molly O´Brien album „Take Me Back" a neskôr bluesové „Remember Me" a westernswingové „Away Out the Mountain". Dodnes často vystupujú spolu a vystupovali takto aj v Bratislave.  Osobne som mal možnosť ho tu spoznať a spoločný session bol skutočným zážitkom. Je neuveriteľne skromný, uzavretý, ale keď spieva alebo hrá je to až neuveriteľne presvedčivé.
      Začiatkom 90-tych rokov pracoval Tim O´Brien pre mamutiu country firmu RCA a mal dobyť country svet. Firma sa našťastie rozhodla inak a O´ Brien pretočil celý album so špičkovými muzikantami. Tak vznikol legendárny a hádam zatiaľ aj najlepší album „Odd Man In" pre Shugar Hill.

Hot Rize
      V poslednej dobe vystupuje  nielen so sestrou, ale aj so skupinou "O´Boys" kde okrem O´Briena na basu hrá Mark Shatz a gitarista Scott Nygaart (obaja s ním boli aj v Bratislave). Ako hosť občas Jerry Douglas. V roku 1993 natočili spolu album „Oh Boy!" Minulý rok natočili nový album „Rock In My Shoe" kde sa O´Brien predstavuje nielen ako spevák a inštrumentalista, ale aj ako skladateľ. Jeho skladby majú nielen na tomto albume neuveriteľnú silu, náboj a atmosféru. Napríklad inštrumentálka "Land´s End" ktorú sme hrávali aj s našou kapelou má neuveriteľný Drive.
      Má rad nielen bluegrass, ale aj western swing, blues a rock. O Boys sú schopní zahrať všetko. Píše hlavne pre seba, ale teší ho ak jeho pesničky spieva aj niekto iný. Hrá na gitare, mandolíne, buzuky, mandole a na husliach, a občas aj na elektrickej gitare. Má vraj rád elektriku, ale jeho publikum od neho očakáva akustiku. Obdivuje Billa Monroa, jeho doprovod a inšpiruje ho aj ako kapelník. Obdivuje ho ako zakladateľa bluegrassu. Ale to asi my všetci.

Foto Irena Přibylová
Ján Bratinka - Zvonky 1996