Thirty Years Ago This Month
 

JANUÁR 1970
* Bluegrassovú a old-timeovú hudbu zo Švédska možno počuť od skupín Old-Timey String Band zo Štokholmu a Tennessee Travelers z Borlänge (Blue Horizont 500).
* V januári vyšlo posledné album Lestera Fletta a Earla Scruggsa "Final Fling-One last Time (Just For Kicks)" (Columbia CS 9945) nahrané v auguste 1969 a vydané až niekoľko mesiacov po oficiálnom rozpustení skupiny Foggy Mountain Boys.
* Huslista Joe Greene vydal album pre County (722) "Joe Greene's Fiddle Album", na ktorom mu pomáhajú Chubby Wise na gitaru, J. D. Crowe na banjo, Roland White ma mandolínu a Benny Williams na basu.
* Druhé album pre Jalyn (JLP 125) má skupina Valley Ramblers "Solid Bluegrass".
* Nemecká značka Ozark Mountain vydala prvý album skupiny Sunnysiders z Michiganu (LP 2001).
* Druhý album od dvojice Bill Emerson a Cliff Waldron "Bluegrass Country" vydal Rebel (SLP 1489).
* Nahrávky z rokov 1962-63 od kalifornskej skupiny The Hillmen (Rex Gosdin/basa, Vern Gosdin/gitara, Chris Hillman/mandolína a Don Parmley/banjo) po prvý krát vydala spoločnosť Together (ST T 1012).
* David Freeman vo svojom County Sales Newsletter prezentuje nahrávku Kentucky Mountain Boys "Bluegrass Holiday" (Lemco LLP 609) ako najlepšiu za rok 1969.
* Doyle Lawson opustil Kentucky Mountain Boys a vystriedal mandolinistu Larryho Ricea v skupine Jimmyho Martina.
* Roy Lee Centers vystriedal Larryho Sparksa na poste gitaristu a lead speváka u Ralpha Stanleyho.
* Legendárny huslista Clayton McMichen zomrel vo veku 69 rokov v Kentucky.
* Tiež zomrel producent od Decca Records Harry Silverstein vo veku 38 rokov.
* Vo veku 56 rokov zomrel Howard Watts, kontrabasista Billa Monroa v 40. rokoch, známy pod prezívkou Cedric Rainwater.

FEBRUÁR 1970
* Britská skupina Orange Blossom Sound vydala pre Epic (BN 26494), pomocnú značku Columbie, album "Bluegrass and Orange Blossoms" (Michael Artes/bass, Roger Churchyard/husle a mandolína, Charlie Gaisford/banjo, Ian McCann/gitara).
* Celogospelové album pre Rural Rhythm natočili House Brothers and the Canaan Valley Boys (RRHB 226). Texaskú skupinu tvoria bratia Billy/gitara a Jerry/banjo doplnená o doprovod Johnny Thorne/husle a Charlie Stewart/lead gitara.

MAREC 1970
* Don Reno & Bill Harrell nahrali celogospelové album ,,Using My Bible For A Roadmap“ (King KSD 1068).
* Prvé album s novým mandolínistom Jimmym Gaudreauom nahrali Country Gentlemen – New Look, New Sound (Rebel 1490). Tri pesničky sú od folkového pesničkára Tom Paxtona.
* Banjista od Billa Monroea, Rual Yarbrough, nahral celoinštrumentálne album pre Tune (TRC 1002) "5-String Banjo". Huslista Vassar Clements hrá v štyroch skladbach na tenor banjo.
* Desať z dvanástich nahrávok z albumu Billa Monroa "Knee Deep In Blue Grass" (Decca 8731 z roku 1958) vyšlo na značke Vocalion pod názvom "Blue Grass Style" (VL 73870).
* Lester Flatt dostal 20 000 listov na konkurz o novom názve jeho skupiny po skončení spolupráce s Earlom Scruggsom.
* Na otvorení svetovej výstavy Expo '70 v Osake (Japonsko) stretol šéf Rebel Records Dick Freeland mladú skupinu z Kobe s názvom Bluegrass 45 (názov je podľa roku, kedy si oni mysleli, že bol bluegrass po prvý krát hraný). Neskôr skupine vyšiel album i v USA.

APRÍL 1970
* Spoločnost American Heritage Music Corporation z Boise v Idahu vydala prvé LP skupine Bluegrass Alliance (AH LP 21 S). Šéfom skupiny je huslista Lonnie Peerce a prvé CD nahral v zostave Dan Crary/gitara, Buddy Spurlock/banjo, Danny Jones/mandolína, Harry Shelor/kontrabas (známy pod prezývkou Ebo Walker, prvý a jediný kontrabasista skupiny Newgrass Revival). Všetci boli z Kentucky okrem Craryho, ten je z Kansasu.
* Harmony (HS 11399) vydal album iba s deviatimi skladbami od Jima & Jesseho "Wildwood Flower". S toho päť ich už vyšlo na LP "Bluegrass Classics".
* Značka Nashville znovu vydala desať klasík od Stanley Brothers pod názvom "Sweeter Than The Flowers" (NLP 2078).
* Prvý album Larryho Sparksa sa volá "Ramblin' Guitar" a bol vydaný pre Pine Tree (PTSLP 500). Na nahrávke počuť jeho sestru Bernice Neely/rytmická gitara, Davida Coxa/mandolína a Joa Isaacsa/banjo.
* "Chubby Wise Fiddles Around" (Stoneway STY 105) je siedma nahrávka pre túto spoločnosť z Houstonu v Texase v countryovom štýle.
* Azda prvá zmienka o Terrym Baucomovi je z Bluegrass Unlimited, kedy ako sedemnásťročný nastúpil ako huslista ku skupine A. L. Wood & Smokey Ridge Boys. Pochadzal z Monroe v Severnej Karolíne.
* Producent od Decca Records, Paul Cohen, zomrel vo veku 61 rokov.
* Cohen T. Williams sa stal víťazom súťaže o nový názov skupiny Lestera Flatta. Nová skupina sa volala Nashville Grass. Cohen bol vedúcim u spoločnosti Martha White Foods, hlavného sponzora kapely.

MÁJ 1970
* Columbia vydala prvý sólový album Lestera Flatta "Flatt Out" (CS 1006) a tiež prvé sólo celoinštrumentálne album Earla Scruggsa "Nashville's Rock" (CS 1007).
* Harmony (HS 11401) znovu vydala album Flatta a Scruggsa "Foggy Mountain Chimes". Päť z deviatich nahrávok je z roku 1962.
* Siedme sólové album má Curly Ray Cline "The Working Man" (Jalyn 126). Obsahuje tri autorské piesne a spolupracujú s ním členovia skupiny Clinch Mountain Boys.
* Kenny Baker "Reach Out and Touch The Lord" Pine Mountain (PMR 205). Celogospelové album huslistu so skupinou Country Pardners (Verner Lee Brown/gitara a Bill Grimes/banjo, Joe Greene).
* Mac Wiseman "Mac Wiseman Sings Johnny's Cash and Charley's Pride" (RCA Victor LPS 4336). Jeho prvá nahrávka pre Victor v spolupráci s Cashom a Prideom.
* Pätnásty, posledný album pre Starday natočila skupina Lewis Family (SLP 450) "The Golden Gospel Best Of The Lewis Family".
* Bill Emerson, prvý banjista skupiny Country Gentlemen, sa po rokoch vrátil do tejto skupiny a vystriedal Eddieho Adcocka, ktorý sa usadil v Kalifornii

JÚL 1970
* Celogospelové album pre County (726) má Shenandoah CutUps "The Shenandoah Valley Quartet with Jim Eanes". Jim spieva iba v štyroch piesňach, inak lead vokál spieva banjista Billy Edwards.
* Randall Collins & Curtis Blackwell & Dixie Bluegrass Boys majú u County (728) album "Shadows Of Time".
* U Decca (DL 75226) má celogospelové album Jimmy Martin "Singing All Day And Dinner On The Ground". V šiestich skladbách hrá banjista Alan Munde.
* Lee Allen nahral spolu s Ralphom Stanleym a jeho skupinou album "Songs Of Love and Tragedy" pre Jalyn (JLP 127). Šesť piesní napísal Lee.
* U Jalynu (JLP 128) vyšlo album rodinnej skupiny Rose Family "The Holy Hills Of Heaven". Otec Dale hrá na gitaru, matka Laura a dcéry Kathy a Rita spievajú.
* Druhé celogospelové album na značke Ranger (LPS 408) "In The Savior´s Hand"
* "Emerson and Waldron Invite You To A Bluegrass Session" (Rebel SLP 1493) je tretie a posledné spoločné album Billa Emersona a Cliffa Waldrona.
* "Blue Grass" je prvý a jediný titul od New Deal String Band na značke Sire-London (SES 97024). Predstavili i nebluegrassový repertoár – Ringo, Bob Dylen, Rolling Stones.
* Bluegrass Unlimited predstavil Charlieho a Dannyho Baileyovcov z Bailey Brothers.
* Muleskinner News písali o Curtisovi Blackwellovi a Randallovi Collinsovi a ich skupine Dixie Bluegrass Boys (Južná Karolína).

AUGUST 1970
* Re: Bill Monroe "16 All-Time Greatest Hits 1945 - 1948" (Columbia CS 1065), 8 piesní je zo značky Harmony patriacej Columbii "The Great Bill Monroe" a 8 z LP "The Original Bluegrass Sound" z roku 1965.
* Tretí album u Stoneway nahral huslista Chubby Wise "Chubby Plays Uptown" (STY 106).
* Cliff Waldron & Shades Of Grass (Mike Auldridge/dobro, Jeff Bay/banjo, Ed Ferris/bass, Bill Poffinberger/husle) prvý krát hrali v novej zostave po odchode banjistu Billa Emersona v Bluegrass In The Clubs.
* Bluegrass Unlimited písal o Jimovi a Jessem (Janet Taylorová).
* Jack Cooke je novým kontrabasistom Ralpha Stanleyho. Nahradil Georga Shufflera.
* Del McCoury & Dixie Pals otvárali koncert country speváčky Loretty Lynnovej.

Tom Ewing - Bluegrass Unlimited - Ľubo Toman 2001