HISTORIA WEBCO RECORDS
 

V prvých desiatych rokov spoločnosť Webco prezentovala nahrávky pozoruhodných hodnôt a budúcich nadštýlových rozlôh v bluegrasse. Bolo to od vzdialeného tradičného bluegrassu Buzz Busbyho až po akustický okraj duetu Larry & Wyatt Riceových a tieto veci zaberajú významné miesto v skorom katalógu Webco Records.
      Spoločnosť založil v roku 1980 Wayne E. Busbice, ktorý originálne začal vydávať na značke nevydané veci jeho brata, bluegrassoveho priekopníka Buzz Busbyho a jeho skupinu The Bayou Boys, ktorý úspešne pôsobili v televíznej show, ktorá bola vysielaná z Washingtonu, D.C. v strede 50-tych rokov. Prvá nahrávka na značke sa volala ,,A Pioneer of Traditional Bluegrass" a tretí album bol tiež od tejto skupiny a volal sa ,,Yesterday & Today". Neskôr Busby Brothers vydali album ,,Louisiana Grass" a gospelové album ,,Steined Glass Bluegrass". Na týchto tituloch im vypomáhali štúdiový muzikanti ako Bill Emerson a mladíci z Johnson Mountain Boys - Dudley Connell a Eddie Stubbs.
     ,,Shenandoah Grass, Yesterday & Today" (WEB 0110) je názov albumu od country a bluegrassového speváka balád Jim Eanesa. Časť tohto albumu bola nahraná pre Starday Records v začiatkoch jeho kariéry v rokoch 1956,1957 a 1959. Druhá časť bola nahraná už pre Webco a to v roku 1983. Táto nahrávka na CD vyšla v roku 1997 ako tretia v sérií (WEB 6003). Jim tu má desať autorských piesni . Hrá s dvoma sessionmi prvý pozostával s Allen Sheltona (banjo), Roy Russella (husle, tenor), Arnold Terryho (kontrabass, bariton) a druhý z Bill Emersona (banjo, tenor), Carl Nelsona (husle, bariton), Buzz Busbyho (mandolína), Doug Warda (kontrabass) a Russ Hoppera (dobro).
     Bývalý partner Don Rena Bill Harrell má na tejto značke tiež album spolu so svojou skupinou Virginians. V originálu sa album volá ,,Ballads and Bluegrass" a na CD vyšla v roku 1998 (WEB 6004). Album pôvodne vyšiel na značke Adelphi Records 2031 v roku 1978 a neskôr u Webco Records (WEB 0121).  Štyri skladby sú autorské a v tomto období skupinu tvorili Carl Nelson na husle a barytón, Darrell Sanders na banjo a tenor, Ed Ferris na kontrabas a bass vokál a Mike Auldridge ako špeciálny hosť na dobro.
     Chris Warner, ktorý dlhý čas pôsobil u Jimmy Martina tu má tiež sólo projekt a čaká na znovuvydanie na CD.
     V rokoch 1985 - 1988 pôsobil u značky ako A & R Direktor banjista Bill Emerson. Ten tu spolu s gitaristom Pete Goblem nahral dva albumy ,,Tennessee 1949" (WEB 0123) v roku 1987 a ,,Dixie In My Eyes" (WEB 0128) v roku 1989. Tieto dva albumy vrátili Billa do hlavného bluegrassového prúdu. Na albumoch je perfektná ukážka Billovho čistého pikingu a Peteho skladateľského umu. Veď Goble je v ,čestnom spolku, s Bill Monroem, Carter Stanleym a Lester Flattom, skladateľov, ktorých piesne sú najnahrávanejšie na albumoch rôznych umelcov. Tieto dve LP vyšli v roku 1995 na jednom CD s názvom Webco Classics Volume One (WEB 6001) a všetky piesne napísal Pete Goble spolu s Leroy Drummom. Pete spieva lead vokáli a Bill barytóny. V štúdiovej skupine vypomáhajú na mandolínu a tenor Larry Stephenson ďalej Jimmy Gaudreau, Jeff Tuttle, huslisti Warren Blair, Rickie Simpkins a Joe Meadows, kontrabasisti Bryan Smith a Tom Gray, dobristi Mike Auldridge a Steve Wilson a lead gitaru hrá Wyatt Rice.
    V roku 1989 Bill Emerson a jeho syn John prevzali kontrolu nad značkou Webco. V rokoch 1990 až 1994 viedol značku John ako ,Webco Records of Virginia, a doviedol značku do takej kvality, že sa jej hovorievalo ,štvrtá vedúca bluegrassová nahrávacia značka, (zbývajúce tri boli myslené Sugar Hill, Rounder a Rebel).
    Ako druhé v sérií vyšlo prvé sólové album James Kinga, ktoré sa pôvodne menovalo ,,It´s a Cold Cold World" (WEB 0131). LP vyšla na konci 1989 a išla dobre na odbyt. Reedícia vyšla v roku 1995 na CD (WEB 6002). James napísal päť skladieb na albume a v jeho štúdiovej kapele počuť Bill Emersona na banjo, Jimmy Gaudreaua na mandolínu, Joe Meadowsa na husle, Ernie Sykesa na kontrabas a tenor a lead gitaru obsluhuje Brian Wetzel. James odišiel z bluegrassového biznisu po vydaný LP a vrátil sa na scénu až v roku 1994 s novou vlastnou skupinou a nahral zatiaľ tri CD pre Rounder Records.
  Zatiaľ posledná časť serie je číslo päť (WEB 6005) vyšla v roku 1999 a je venovaná Larry Stephensonovi a jeho starej LP ,,Sweet Sunny South"  z roku 1982 vydanej pôvodne u Outlet 1032, v reedícií v roku 1990 v Webca (WEB 0136).Je to jeho prvé album, v tomto čase práve hrával s Bill Harrellom a na LP je i jeho spoluhráč zo skupiny Ed Ferris na kontrabas. Billy Wheeler hrá na banjo a dobro, Gene Elders na husle, Don & David Parmley spievajú harmónie (David v jednej skladbe na kontrabas a v ostatných na lead gitaru). Rok po nahraný tohto albumu sa Larry pripojil ku kapele Parmleyovcov Bluegrass Cardinals. V roku 1989 založil vlastnú skupinu – Larry Stephenson Band.
    V roku 1994 kúpil značku Tom Riggs ako časť jeho Pinecastle Recording Co.,Inc., ktorá bola založená v roku 1992 (ale značka Pinecastle Records existuje od roku 1990). Riggs znovuvydáva staré LP na CD v sérii  Webco Classic Series. Terajších päť CD majú doplniť ešte albumy Paul Adkinsa, Dudley Connellyho a Busby Brothers.
    V rámci Pinecastle/Webco Recording Group vyšli a stále vychádzajú na CD staré nahrávky Larry Stephenson Bandu, Reno Brothers, Second Fiddle, South Central Bluegrass a Bill Emersona.

Ľubomír Toman